Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia kawy umożliwiają przygotowanie naparów, których smak i aromat jest porównywalny do właściwości napojów powstających w ekspresach ciśnieniowych. Należy jednak pamiętać o tym, że przy korzystaniu z technik takich jak drip, chemex czy aeropress, trzeba używać ziaren jasno lub średnio palonych. Dzięki nim łatwiej uzyskać słodki napar, który jest pozbawiony goryczki, pojawiającej się przy parzeniu kawy ciemno palonej.
AeroPress – najmłodsza spośród alternatywnych metod parzenia kawy
Poręczny AeroPress został skonstruowany w 2005 roku przez Alana Adlera, który chciał stworzyć alternatywną metodę parzenia esencjonalnej kawy o bogatym aromacie. Przyrząd przypomina budową dużą strzykawkę i mimo prostej konstrukcji daje użytkownikom sporo możliwości. AeroPress wyciąga maksimum owocowych nut smakowych z ziaren i podkreśla kwasowość napoju, który jest gęsty, mętny i intensywny, a jego konsystencja przypomina klasyczne espresso. Zaletą metody jest też to, że umożliwia eksperymentowanie z przemiałem, filtrami, ilością wody.
Parzenie kawy w dripie
Drip to niewielki przyrząd o kształcie stożka. Woda przepływa w nim pod wpływem grawitacji przez zmielone ziarna kawy, które są umieszczone na papierowym filtrze. Powstający napar spływa do naczynia, np. serwera. W dripperach najlepiej sprawdzają się kawy jednorodne, ponieważ w przyrządzie powstaje klarowny napar, w którym łatwo wyczuć profil smakowy konkretnej mieszanki ziaren. Również w zapachu napoju wyczuwalne są charakterystyczne nuty owoców, czekolady lub orzechów.
Chemex, czyli ikona designu
Elegancki szklany flakon z drewnianym kołnierzem to chemex, który służy zarówno do parzenia, jak i serwowania kawy. Może pełnić także funkcję stylowej karafki na wodę lub inne napoje. Napary z chemexu są wręcz krystalicznie czyste, lekkie i delikatne, a jednocześnie pobudzające. Ich niepowtarzalny smak powstaje za sprawą oryginalnych filtrów o niepowtarzalnej przepuszczalności. Chemexy i inne przyrządy do alternatywnych metod parzenia kawy są dostępne w sklepie dla baristów CaffeTeam. Na stronie internetowej firmy znajduje się szeroki wybór zaparzaczy cenionych marek, m.in. Hario, Melitta, Bialetti. Oferta sklepu obejmuje również akcesoria, takie jak filtry, spieniacze do mleka i młynki do mielenia ziaren. Firma organizuje także warsztaty dla home baristów, czyli weekendowe kursy, na których miłośnicy kawy uczą się przygotowywania naparów pod okiem specjalistów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana