Charakterystyka plastikowych opakowań spożywczych
Nie zawsze plastik da się zastąpić innym tworzywem. Są takie branże, w których jest on niezbędny, a jedną z nich jest branża spożywcza. Plastik wykorzystywany jest do przechowywania i transportowania żywności, a więc ma z nią bezpośredni kontakt. W związku z tym opakowania, w których się znajdują, muszą być odpowiednio przygotowane. Z jakiego rodzaju plastiku się je wykonuje? Jakie właściwości mają plastikowe opakowania spożywcze?
Z czego są wykonane plastikowe opakowania spożywcze?
Opakowania, które mają mieć kontakt z żywnością, najczęściej wykonane są z polipropylenu (PP). To tworzywo sztuczne wykazuje bardzo dużą odporność na działanie chemiczne, a co więcej jest to materiał nietoksyczny. Polipropylen jest bezbarwny, ale podczas produkcji bez problemu można nadać mu wybrany kolor lub ozdobić go logotypem. Opakowania PP powstają metodą termoformowania. Jest to bardzo szybki proces, a więc idealny do produkcji hurtowej. Polega on na podgrzaniu folii z tworzywa sztucznego do odpowiedniej temperatury, aby następnie włożyć ją do termoformiarki. Tam nabiera pożądanego kształtu np. szalki do pieczarek lub opakowania na ciasto.
Właściwości plastikowych opakowań do przechowywania żywności
Oprócz tego, że opakowania z polipropylenu są odporne na działanie chemiczne, a więc na kwasy, zasady i sole, są także niepodatne na działanie czynników atmosferycznych. Nie przesiąkają w kontakcie z wodą, wilgocią ani nie zmieniają swojej struktury pod wpływem promieniowania słonecznego. Co więcej, plastikowe opakowania spożywcze, które oferuje m.in. fabryka opakowań New-Pack, są niesamowicie trwałe. Bardzo trudno jest je połamać, porysować czy odkształcić. Właśnie dlatego doskonale nadają się do transportowania żywności. Te wszystkie cechy sprawiają, że jedzenie przechowywane jest zgodnie z zasadami higieny i nie zmienia swoich właściwości. Równie ważną zaletą jest to, że opakowania te są bardzo lekkie.
Recykling plastikowych opakowań spożywczych
Warto wiedzieć, że produkcja opakowań z polipropylenu jest najmniej szkodliwa dla środowiska. To dlatego, że jest to najczystsze tworzywo sztuczne. Podczas wytwarzania opakowań emisja gazów jest na bardzo niskim poziomie, a powstałe odpady ograniczone do minimum. Dobra wiadomość jest też taka, że plastikowe opakowania spożywcze nadają się do recyklingu! Dzięki nowoczesnym sprzętom zużyte opakowania zostają przerobione na granulat. Ten z kolei wykorzystywany jest do produkcji folii lub płyt. Jak więc widać plastik wcale nie jest taki zły, jak go malują!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana