Chłodzenie naczyń laboratoryjnych
Chłodzenie jest ważnym procesem w niemal każdym laboratorium – osiągnięcie ustalonej niskiej temperatury naczyń laboratoryjnych i znajdujących się w nich substancji jest niezbędne podczas reakcji egzotermicznych, skraplania cieczy, krystalizacji oraz przechowywania wielu preparatów czy próbek. Jakie naczynia najlepiej nadają się do chłodzenia i jakie urządzenia pozwalają uzyskać i utrzymać optymalną temperaturę?
Jakie naczynia najlepiej nadają się do chłodzenia?
Parametry materiału, z jakiego wykonane jest naczynie, mają istotne znaczenie, zwłaszcza gdy proces chłodzenia jest gwałtowny, a rozpiętość temperatur, które działają na naczynie – duża. Najwyższą odporność na szok termiczny wykazuje szkło kwarcowe, które ma niski współczynnik rozszerzalności cieplnej, dzięki czemu nie pęknie nawet po gwałtownym ochłodzeniu. Niewiele ustępuje mu borokrzemowe szkło laboratoryjne marki SIMAX czy DURAN® charakteryzujące się stałością temperaturową. Na zmiany temperatury odporna jest również porcelana laboratoryjna.
W czasie przechowywania w warunkach chłodniczych sprawdzają się natomiast wyroby z tworzyw sztucznych, takie jak rękawy na laski kriogeniczne wykonane z PVC, kriopojemniki i statywy poliwęglanowe zapewniające łatwy dostęp do umieszczonych w nich fiolek czy pudełka na szkiełka mikroskopowe do przechowywania w bardzo niskich temperaturach rzędu -80°C. Wszelkie tego typu produkty przydatne do chłodzenia można znaleźć m.in. w ofercie sklepu Labo24 dostarczającego kompleksowe wyposażenie laboratoriów.
Chłodziarki, zamrażarki i łaźnie laboratoryjne, czyli sprzęt do chłodzenia
Do chłodzenia naczyń laboratoryjnych oraz – w sposób pośredni – ich zawartości wykorzystuje się różne urządzenia. Najprostszym z nich są łaźnie chłodzące, czyli naczynia wypełnione środkiem chłodzącym, np. drobno pokruszonym lodem, ditlenkiem węgla bądź ciekłym azotem. W takim pojemniku umieszcza się naczynie reakcyjne. Dostępne są również bardziej zaawansowane technicznie urządzenia umożliwiające automatyczną kontrolę i regulację temperatury.
Do przechowywania szkła laboratoryjnego i innych naczyń w temperaturze niższej niż temperatura otoczenia służą chłodziarki i zamrażarki. Te pierwsze działają w zakresie od +3 do +15°C i umieszcza się w nich roztwory wzorcowe, odczynniki i próbki pobrane w terenie. Temperatura w zamrażarkach laboratoryjnych jest niższa i sięga -25, a niekiedy i -40°C, dzięki czemu można trzymać w nich leki czy materiał biologiczny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana