Czy sałatki w słoikach są zdrowe?
Wiele badań z ostatnich lat pokazuje, że spożycie warzyw w Polsce wzrasta z dekady na dekadę. Prawdopodobnie mają na to wpływ liczne kampanie społeczne promujące zdrowy styl życia. Wraz z zainteresowaniem Polaków prawidłowym odżywianiem pojawiają się poszukiwania metod przetwarzania oraz przechowywania żywności, które zapewnią jej zachowanie jak najwięcej wartości odżywczych. Wiele osób zastanawia się, czy warzywa w słoikach mają właściwości zdrowotne.
Wartości odżywcze warzyw
Warzywa są źródłem wielu witamin, minerałów, związków o właściwościach antyoksydacyjnych oraz błonnika. Większość żółtych i czerwonych warzyw ma dużo karotenu, zielone są bogate w żelazo, a czerwone oraz fioletowe zawierają antocyjany. Warzywa korzystnie wpływają na układ trawienny, układ krążenia, wygląd skóry i wiele innych funkcji organizmu. Zaleca się, by spożywać dziennie przynajmniej 400 g warzyw.
Chociaż najwięcej składników odżywczych mają świeże rośliny, niepoddane obróbce termicznej, gotowane i konserwowe są nadal bogate w składniki odżywcze – tłumaczy pracownik sklepu 24amk. Ponadto są one nieodzownym składnikiem wielu tradycyjnych dań, mającymi wyjątkowe walory smakowe. Pokrojone warzywa wzbogacają smak kanapek, a sałatki warzywne są idealnymi dodatkami do obiadów. Polacy nie wyobrażają sobie imprezy rodzinnej bez kiszonych ogórków, zasmażanych buraków czy sałatki jarzynowej.
Jak przechowywać warzywa?
Świeże warzywa stosunkowo szybko się psują, dlatego w wielu kuchniach przechowuje się je w formie przetworzonej w puszkach lub w słoikach. Ten drugi rodzaj opakowania jest bardziej polecany. W puszkach mogą być zawarte szkodliwe substancje, na przykład aluminium czy bisfenol A. Chociaż obecnie stosowane puszki są dokładnie badane przed dopuszczeniem ich do użycia, z pewnością bezpieczniej jest wybierać sałatki w słoikach, dokładnie czytając wszystkie informacje na opakowaniu. Na jakość pożywienia ma wpływ także sama zalewa. Należy unikać aromatów, stabilizatorów, zagęszczaczy. Najlepsze przetwory to takie, w których znajdują się tylko warzywa, woda i sól.
Kolejnym argumentem przemawiającym za używaniem słoików jest fakt, że puszki po otwarciu nie da się już zamknąć, natomiast słoik może być ponownie zamknięty i jeszcze przez kilka dni przechowywany w lodówce.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana