Czym jest tzw. kuchnia autorska?
Kuchnia autorska zyskuje ostatnimi czasy coraz większą popularność. Sprawdź, czym jest kuchnia autorska, jakie są jej zalety i na jakich produktach bazuje.
Czym jest tzw. kuchnia autorska?
Kuchnia autorska nie jest tak powszechnie znana jak inne kuchnie, takie jak np. włoska, chińska czy wegetariańska. Jednak coraz więcej restauracji decyduje się na włączenie jej do swojego menu. Po czym poznać, że mamy do czynienia właśnie z kuchnią autorską? Znajdziemy ją w specjalnym menu degustacyjnym. Niewielkie porcje mają służyć pobudzeniu zmysłów, degustacja zazwyczaj składa się z kilku niewielkich dań.
Na czym polega kuchnia autorska?
Kuchnia autorska od innych kuchni różni się tym, że nie działa według określonego schematu. Jest czymś więcej niż odtworzeniem przez kucharza przepisu. Nie opiera się na konkretnych składnikach, nie istnieją typowe dania kuchni autorskiej. Jej podstawę stanowi zamysł szefa kuchni, który jest artystą, a przygotowane przez niego dania mają stanowić odzwierciedlenie jego pasji i zamiłowania do gotowania. Istota kuchni autorskiej polega na tym, że skupia się ona bardziej na filozofii gotowania niż na technice. Niepowtarzalne dania stworzone przez kucharza-artystę mają być nie tylko ucztą dla żołądka, ale także dla zmysłów. W Polsce liczba nowoczesnych restauracji, które mają kuchnię autorską w menu, ciągle rośnie i cieszy się coraz większą popularnością.
Czym wyróżniają się potrawy kuchni autorskiej?
Dania kuchni autorskiej zazwyczaj swoje miejsce znajdują w specjalnym menu degustacyjnym, składającym się z kilku niebanalnych potraw. Wszystkie pozycje na karcie dań są niepowtarzalne, imponują nie tylko smakiem, ale także niesamowitym wyglądem: są dopracowane we wszystkich najdrobniejszych szczegółach. W kuchni autorskiej bardzo ważną rolę odgrywają sezonowe owoce i warzywa. Potrawy przygotowywane są ze świeżych, dostępnych o danej porze roku produktów, w grę absolutnie nie wchodzą mrożonki. I tak wiosną przygotowywane są głównie potrawy z nowalijek, latem królują na talerzach soczyste pomidory, bób czy wiśnie, jesienią – grzyby z polskich lasów. Brzmi zachęcająco? Jedną z restauracji serwujących taką kuchnię jest np. Restauracja Kryjówka w Hotelu Kraina Smaku w Zakopanem. Warto ją odwiedzić niezależnie od pory roku – zawsze panuje tu niezwykły klimat, a dania szefa kuchni gwarantują niepowtarzalne doznania smakowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana