Artykuł sponsorowany

Czym jest wywodząca się z Prowansji tapenada?

Czym jest wywodząca się z Prowansji tapenada?

Tapenada jest wyjątkowo smaczną pastą z oliwek. Dzięki intensywnym w smaku dodatkom zyskuje ona specyficzny posmak, który nie ma sobie równych. W paście tej kumulują się charakterystyczne, śródziemnomorskie smaki. Jej głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz dobrej jakości oliwa. Wystarczy je dokładnie zblendować i podać na pieczywie, najlepiej na świeżej bagietce. Może być stosowana jako nadzienie do mięs. Dowiedz się, jak ją przygotować!

Przygotowanie tapenady

Tapenada to jeden z symboli słonecznej Prowansji. Wyjątkowa pasta z oliwek, kaparów, anchois oraz oliwy stanowi kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Jest prosta, zdrowa i smaczna, można ją serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje na bagietce bądź krakersach, może być dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Świetnym dodatkiem do niej są świeże pomidory.

Podstawowymi składnikami tapenady są oliwki, kapary oraz oliwa. Tapenada z czarnych oliwek jest jej najpopularniejszą wersją. Uwzględniając własne upodobania, można do niej dodać czosnek, anchois oraz suszone pomidory. Wiele osób dorzuca również świeże zioła, takie jak: oregano czy tymianek. W wielu przepisach znajdują się ponadto:

  • sok z cytryny,
  • brandy,
  • winegret,
  • musztarda,
  • sól i pieprz.

Pasta wymaga dokładnego stłuczenia składników, ich zmiażdżenia i zmacerowania. Ilość oliwy jest dodawana według uznania. Wymieszana mieszanka powinna znaleźć się w lodówce na co najmniej 1 godzinę, gdzie smaki mieszają się i łączą.

Podawanie tapenady

Jak wskazują specjaliści sklepu internetowego Oliwki, pasta jest podawana oddzielnie, w osobnych miseczkach. Świetnie komponuje się z przypieczonym, ciepłym pieczywem. Jest serwowana z tostami, drobiem i cielęciną, a także białymi rybami, np. dorszem. Popularnym prowansalskim pomysłem kulinarnym jest nałożenie pasty pod skórkę kurczaka przed jego pieczeniem. Mięso zyskuje niepowtarzalny smak i aromat, staje się idealnie wilgotne. Jest to również dodatek do jaj ugotowanych na twardo oraz serów. Może być spożywana wraz z makaronem, wraz z tuńczykiem z puszki i fetą. Lekkim posiłkiem będą gofry posmarowane tapenadą. Warto je wówczas przyozdobić liśćmi szpinaku, plastrami szynki parmeńskiej, pomidorkami koktajlowymi. Może stanowić aromatyczny dodatek do sałatek i być zapiekana. Wiele osób dodaje ją do pizzy.

Tapenada jest doskonałą przekąską na mniej i bardziej formalnych uroczystościach. Każdy może nałożyć sobie tyle, ile chce. Jej smak doskonale dopełnia czerwone wino. Jeśli wierzch tapenady zaleje się oliwą, można ją trzymać w lodówce nawet przez 3 tygodnie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.