Czym powinno charakteryzować się dobre obuwie kuchenne?
Każda branża musi spełniać określone wymagania w zakresie BHP. W tym celu pracownicy muszą zostać wyposażeni w odzież roboczą, w skład której wchodzą buty chroniące ich stopy przed potencjalnymi zagrożeniami. Wybór odpowiedniego modelu, w szczególności do pracy w kuchni nie jest jednak prostym zadaniem. Sprawdźmy, czym kierować się przy wyborze obuwia kuchennego.
Jakie powinny być buty do pracy w kuchni?
Podłoga w lokalach gastronomicznych bardzo często jest wilgotna, mokra i pokryta różnymi cieczami. W związku z tym buty kuchenne przede wszystkim muszą mieć antypoślizgową podeszwę, która zapewni im dobrą przyczepność, a tym samym ochroni pracowników przed poślizgnięciem się i przewróceniem. Korzystnym wyborem będą również modele z podwójnym spodem, które ochronią cholewkę przed przemoczeniem.
Pracownicy kuchni narażeni są także na możliwość upuszczenia ciężkich naczyń kuchennych, a nawet garnków z gorącym olejem na swoje stopy. Z tego powodu obuwie kuchenne powinno być wyposażone w zabudowane, solidne czubki, które zabezpieczą pracowników przed wszelkimi zagrożeniami. Zazwyczaj są to warianty wykonane ze skóry bydlęcej, które doskonale nadają się do pracy w pomieszczeniach narażonych na kontakt z detergentami, kwasami, olejami oraz ługami.
Zalecane jest, aby materiał butów roboczych był także prosty w utrzymaniu w czystości. W tym przypadku warto postawić na białe klapki, na których od razu będą widoczne wszystkie zanieczyszczenia, które szybko będzie można usunąć.
Jak wybrać wygodne obuwie kuchenne?
W wielogodzinnej stojącej pracy kucharza nie bez znaczenia pozostaje wygoda i komfort, które mają wpływ na utrzymania dobrej kondycji nóg oraz kręgosłupa. Z tego powodu dobrym wyborem będzie lekkie obuwie robocze, wspomagające naturalne ruchy podczas wykonywania czynności zawodowych w kuchni.
Modele dostępne w Pracowni Handlu Sławomir Słomka dodatkowo wyposażone są w spód z poliuretanu, który nie uciska stopy, a co za tym idzie, zapewnia wysoką swobodę. Buty mają również wyściółkę z naturalnej skóry bydlęcej oraz perforację, która sprawia, że są przewiewne, a w efekcie niwelują nadmierną potliwość stóp. Wyściółka z kolei idealnie dopasowuje się do kształtu stopy i jest antypoślizgowa, dzięki czemu zapobiega przemieszczeniu się stóp wewnątrz buta.
Właściwie wybrane obuwie kuchenne potwierdzone certyfikatami, atestami oraz normami oprócz gwarancji ochrony, będzie miało zatem ogromne znaczenie dla większego komfortu, utrzymania zdrowej postawy oraz zmniejszenia dolegliwości bólowych spowodowanych stojącą pracą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana