Czym różni się wegetarianizm od weganizmu?
Wegetarianizm i weganizm to dwa pojęcia, które często są mylone ze sobą. Różnice między nimi dla wielu osób wydają się niejasne. W rzeczywistości jednak te dwa sposoby żywienia różnią się pod względem etycznym, zdrowotnym oraz mają nieco inny wpływ na środowisko. Co warto wiedzieć na temat tych dwóch diet?
Na czym polega dieta określana jako weganizm, a na czym wegetarianizm?
Wegetarianizm to sposób odżywiania się wykluczający jedzenie mięsa oraz ryb. Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej mogą jednak spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jajka, mleko czy ser. Wegetarianie dzielą się na kilka podgrup, w zależności od tego, które produkty pochodzenia zwierzęcego są przez nich akceptowane. Na przykład laktoowowegetarianie spożywają nabiał, ale unikają jajek, podczas gdy owowegetarianie jedzą jajka, ale nie spożywają nabiału.
Weganizm natomiast to forma diety roślinnej całkowicie wykluczająca spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie jedzą mięsa, ryb, jaj, nabiału ani miodu. Dieta ta opiera się na produktach roślinnych, takich jak warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Weganizm jest też często traktowany jako styl życia, który promuje etyczne traktowanie zwierząt i ochronę środowiska. W związku z tym weganie unikają również noszenia ubrań powstałych z wykorzystaniem produktów odzwierzęcych takich jak skóra czy wełna, oraz kosmetyków testowanych na zwierzętach. Więcej na temat tego rodzaju diety możesz dowiedzieć się, odwiedzając m.in. gabinet Dietosfera — dietetyka z warszawskiego Śródmieścia.
O czym trzeba pamiętać, decydując się na dietę roślinną?
Decydując się na dietę roślinną, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie zrównoważenie diety oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Białko można znaleźć w produktach takich jak rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica), orzechy, nasiona czy pełnoziarniste produkty zbożowe. Żelazo występuje w dużych ilościach w roślinach strączkowych, orzechach, pestkach dyni, suszonych owocach czy zielonych warzywach liściastych. O to, jak wprowadzić te produkty do diety możesz zapytać podczas konsultacji dietetycznych. W Poznaniu możesz się na nie umówić online m.in. do wcześniej wspomnianego gabinetu.
Witaminę B12 trudniej uzyskać z diety roślinnej, dlatego możesz rozważyć suplementację tego składnika. Kolejnym aspektem, o którym trzeba pamiętać, jest wprowadzenie różnorodności do diety. Jedzenie różnych produktów roślinnych pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz urozmaicenie posiłków. Ponadto warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć nowe smaki i cieszyć się dietą roślinną na co dzień.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana