Dlaczego erytrytol bywa nazywany najzdrowszym cukrem świata?
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodyczy, a my przechodząc obok nich nie możemy się powstrzymać, aby nie wrzucić do koszyka jakichś pyszności. Towarzyszą nam one na każdym kroku - sięgamy po nie podczas towarzyskich spotkań, nie może ich także zabraknąć w naszych domach. Niestety zawarty w nich cukier uzależnia i ma zgubny wpływ na zdrowie. Na szczęście jest erytrytol - substancja, która pozwala go zastąpić. Dowiedz się, dlaczego jest on nazywany najzdrowszym cukrem świata.
Erytrytol- co to takiego?
W dzisiejszych czasach wiele osób korzysta z porad dietetyka, ponieważ zmaga się z nadwagą. Jest ona wynikiem siedzącego trybu życia i dodatniego bilansu kalorycznego. Tymczasem wystarczy wprowadzić pewne zmiany do swojego sposobu żywienia, ale dostrzec różnice na wadze. Jedną z nich jest zastąpienie cukru erytrytolem.
Erytrytol to coraz częściej spotykany dodatek do żywności. Jest to słodzik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych i oznaczany w przemyśle spożywczym symbolem E968. Powstaje on przede wszystkim w procesie naturalnej fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych. Dzięki zastosowaniu różnych gatunków drożdży, substancje te zmieniają się w erytrytol. Warto jednak wiedzieć, że występuje on także w naturze. Można go znaleźć w melonach, gruszkach i winogronach, a także w kukurydzy, pyłkach kwiatów, grzybach, a nawet w winie. Wyglądem przypomina on cukier. Jest to krystaliczna substancja, która dobrze rozpuszcza się w wodzie. Erytrytol charakteryzuje się smakiem podobnym do cukru, jest jednak nieco mniej słodki. Posiada około 80 procent słodkości sacharozy, dlatego też należy użyć go więcej.
Największe zalety erytrytolu
Erytrytol bywa nazywany najzdrowszym cukrem świata. Mówi się tak o nim nie bez przyczyny, ponieważ nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, tak jak inne cukry i słodziki, co potwierdza dietetyk ze Studia treningowo-fizjoterapeutycznego Never Average.
Miłośnicy słodkości najbardziej cenią w nim zerową wartość energetyczną. Jako że nie ma kalorii, można spożywać go bez ryzyka pojawienie się zbędnych kilogramów. Przygotowane z jego dodatkiem domowe ciasta będą nie tylko pyszne i zdrowe, ale także nie spowodują, że przybierzemy na wadze. I choć jest już to jest wystarczającym powodem, aby zastąpić nim cukier, nie są to wszystkie zalety erytrytolu, wyjaśnia nasz rozmówca.
Erytrytol nie drażni jelit i nie ma efektu przeczyszczającego, co może się zdarzyć w przypadku innych słodzików. Ponadto nie wpływa on negatywnie na zęby, ponieważ nie powoduje próchnicy, a wręcz może jej zapobiegać. Wynika to z faktu, że posiada zdolność do zatrzymywania procesu fermentacji niektórych cukrów powodujących powstawanie ubytków. Jest ponadto bezpieczną alternatywą dla cukrzyków, ma bowiem zerowy indeks glikemiczny. Mogą go także używać osoby cierpiące na kandydozę. Co więcej, ma także działanie antyoksydacyjne. Łączy się z wolnymi rodnikami, zabezpieczając tym samym organizm przed ich negatywnym działaniem.
Nie ulega wątpliwości, że erytrytol to najzdrowszy cukier świata. Wszystkie osoby, którym zależy na zachowaniu dobrego zdrowia, a jednocześnie zwracają uwagę na kaloryczność produktów, powinny zastąpić nim tradycyjny cukier. Będzie to miało korzystny wpływ na cały organizm i pomoże w utracie zbędnych kilogramów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana