Dlaczego pojemniki próżniowe świetnie nadają się do przechowywania żywności?
Przechowywanie jedzenia w odpowiednich pojemnikach to najskuteczniejszy sposób na przedłużenie żywotności i świeżości wielu produktów. Jednocześnie to świetna metoda na niemarnowanie żywności. Pozostałości z obiadu można z powodzeniem pozostawić do dnia następnego lub zamrozić, by wykorzystać je w innym czasie. W tym celu warto skorzystać z pakowania próżniowego. Jak działają pojemniki próżniowe? I dlaczego to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności?
Dlaczego to działa? Długoterminowe przechowywanie żywności
Co sprawia, że żywność przechowywana w pojemnikach próżniowych zachowuje swoją świeżość dłużej niż w przypadku pakowania jej w zwykłe pudełka czy woreczki? Pakowanie próżniowe oznacza, że z pojemników zostaje usunięte powietrze. To z kolei wpływa na zachowanie wilgoci przez produkty znajdujące się wewnątrz. Jak wyjaśnia sklep z akcesoriami do domu i ogrodu Prolida, jedzenie nie obsycha tak szybko i nie czerstwieje, dzięki czemu może być przechowywane dłużej. Brak powietrza to jeszcze jedna zaleta – znacząco spowalnia rozwój bakterii i pleśni, co sprawia, że nawet produkty z krótką datą przydatności do spożycia, takie jak wyroby mięsne i mleczne, nie psują się tak szybko jak w przypadku innych metod przechowywania.
Jak długo można przechowywać żywność w pojemnikach próżniowych?
Dla porównania przygotowaliśmy krótką listę wybranych produktów, wyrobów i dań, wskazując czas ich przechowywania w pojemniku próżniowym i zwykłym:
surowe owoce i warzywa – bez pojemnika lub w pojemniku zwykłym ich przydatność do spożycia wynosi około 5 dni, natomiast w pojemniku próżniowym wydłuża się do około 15-20 dni;
mięso drobiowe – w pojemniku zwykłym może być przechowywane nie dłużej niż 3 dni, natomiast w próżniowym czas ten wynosi nawet 8 dni;
ciastka – bez pojemnika ich walory smakowe utrzymują się przez około 3 dni, później ciastka nie są już tak kruche, natomiast w pojemniku próżniowym mogą być przechowywane nawet rok;
ugotowane zupy – przechowywane bez pojemnika nadają się do spożycia przez maksymalnie 3 dni, natomiast pojemnik próżniowy wydłuża ten czas do około 11 dni;
pieczywo – robi się czerstwe po około 2 dniach, natomiast w pojemniku próżniowym zachowuje świeżość przez około 7 dni.
Jakie pojemniki próżniowe wybrać?
Pojemniki próżniowe różnych producentów różnią się pojemnością, kształtami i kolorem. Przy wyborze warto dopasować rozmiary pojemników zarówno do ilości przechowywanej żywności, jak i miejsca w lodówce. Klienci najchętniej wybierają zestawy pojemników próżniowych, w których znajduje się kilka modeli o różnych rozmiarach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana