Artykuł sponsorowany

Dlaczego pojemniki próżniowe świetnie nadają się do przechowywania żywności?

Dlaczego pojemniki próżniowe świetnie nadają się do przechowywania żywności?

Przechowywanie jedzenia w odpowiednich pojemnikach to najskuteczniejszy sposób na przedłużenie żywotności i świeżości wielu produktów. Jednocześnie to świetna metoda na niemarnowanie żywności. Pozostałości z obiadu można z powodzeniem pozostawić do dnia następnego lub zamrozić, by wykorzystać je w innym czasie. W tym celu warto skorzystać z pakowania próżniowego. Jak działają pojemniki próżniowe? I dlaczego to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności?

Dlaczego to działa? Długoterminowe przechowywanie żywności

Co sprawia, że żywność przechowywana w pojemnikach próżniowych zachowuje swoją świeżość dłużej niż w przypadku pakowania jej w zwykłe pudełka czy woreczki? Pakowanie próżniowe oznacza, że z pojemników zostaje usunięte powietrze. To z kolei wpływa na zachowanie wilgoci przez produkty znajdujące się wewnątrz. Jak wyjaśnia sklep z akcesoriami do domu i ogrodu Prolida, jedzenie nie obsycha tak szybko i nie czerstwieje, dzięki czemu może być przechowywane dłużej. Brak powietrza to jeszcze jedna zaleta – znacząco spowalnia rozwój bakterii i pleśni, co sprawia, że nawet produkty z krótką datą przydatności do spożycia, takie jak wyroby mięsne i mleczne, nie psują się tak szybko jak w przypadku innych metod przechowywania.

Jak długo można przechowywać żywność w pojemnikach próżniowych?

Dla porównania przygotowaliśmy krótką listę wybranych produktów, wyrobów i dań, wskazując czas ich przechowywania w pojemniku próżniowym i zwykłym:

  • surowe owoce i warzywa – bez pojemnika lub w pojemniku zwykłym ich przydatność do spożycia wynosi około 5 dni, natomiast w pojemniku próżniowym wydłuża się do około 15-20 dni;

  • mięso drobiowe – w pojemniku zwykłym może być przechowywane nie dłużej niż 3 dni, natomiast w próżniowym czas ten wynosi nawet 8 dni;

  • ciastka – bez pojemnika ich walory smakowe utrzymują się przez około 3 dni, później ciastka nie są już tak kruche, natomiast w pojemniku próżniowym mogą być przechowywane nawet rok;

  • ugotowane zupy – przechowywane bez pojemnika nadają się do spożycia przez maksymalnie 3 dni, natomiast pojemnik próżniowy wydłuża ten czas do około 11 dni;

  • pieczywo – robi się czerstwe po około 2 dniach, natomiast w pojemniku próżniowym zachowuje świeżość przez około 7 dni.

Jakie pojemniki próżniowe wybrać?

Pojemniki próżniowe różnych producentów różnią się pojemnością, kształtami i kolorem. Przy wyborze warto dopasować rozmiary pojemników zarówno do ilości przechowywanej żywności, jak i miejsca w lodówce. Klienci najchętniej wybierają zestawy pojemników próżniowych, w których znajduje się kilka modeli o różnych rozmiarach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.