Dlaczego warto używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Większość z nas słyszała o korzyściach, jakie płyną ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Okazuje się, że wiele zawdzięcza się przede wszystkim jednemu ze składników tej kuchni — oliwie z oliwek. Przyjrzyjmy się dokładniej powodom, dla których warto używać tego produktu w kuchni. Czy rzeczywiście jest to najbardziej wartościowy olej roślinny? My już wiemy!
Prozdrowotna rola oliwy z oliwek a pochodzenie
Aby istotnie ograniczyć zapadalność na choroby, dzięki używaniu oliwy z miazgi oliwnej, musi ona mieć odpowiednie pochodzenie. Jakość oliwy ma decydujące znaczenie. Doskonałe jakościowo oliwy są dostępne np. w asortymencie sklepu internetowego ze zdrową żywnością Bals’Amore. Nierafinowane oliwy dziewicze z oferty są wytwarzane z odpowiednich rodzajów drzewek oliwnych, z oliwek o optymalnym stopniu dojrzałości. Kontrolowane są również procesy nawadniania plantacji, stosowanych technik agronomicznych, metod wytłaczania i przechowywania. Dzięki temu oliwa jest obfita w składniki odżywcze.
Przeczytaj również: Jakie są różnice między oliwami extra virgin a innymi rodzajami oliwy?
Jakie korzyści osiągniesz po włączeniu oliwy z oliwek do diety?
W prawidłowej diecie tłuszcz powinien stanowić 20-30% wartości energetycznej. Dobrze, aby to był wartościowy tłuszcz tłoczony a nie ekstrahowany. Tłoczenie olejów jest najlepszym możliwym sposobem ich pozyskania. Jest najbardziej naturalną metodą, co powoduje, że oleje tłoczone na zimno zachowują wiele cennych właściwości. W piramidzie diety śródziemnomorskiej zaleca się jedzenie oliwy z oliwek kilka razy w ciągu dnia. Redukuje to ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych o około 30% i działa przeciwmiażdżycowo.
Spożycie ponad 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie do różnych potraw:
zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory (sutka, pęcherza moczowego i przewodu pokarmowego), choroby układu krążenia, nadciśnienie, cukrzycę, niepłodność, zaćmę, kataraktę, chorobę Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów,
reguluje ciśnienie krwi,
poprawia funkcjonowanie wzroku,
wspiera działanie systemu immunologicznego,
pomaga w leczeniu cukrzycy typu II, poprawia utrzymanie stabilnego poziomu glukozy,
zwiększa przyswajalność witamin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
MJK Przetwórstwo spożywcze Wanda Krajniak
Przetwórstwo spożywcze woj. lubuskie66-431 Lipki Wielkie, Szosowa 19B
-
Home Bakery By Anastasiia Tymoshenko
Cukiernicze wyroby woj. pomorskie80-180 Gdańsk, Złota 13 lok. 1
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt woj. łódzkie91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12