Dlaczego warto używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Większość z nas słyszała o korzyściach, jakie płyną ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Okazuje się, że wiele zawdzięcza się przede wszystkim jednemu ze składników tej kuchni — oliwie z oliwek. Przyjrzyjmy się dokładniej powodom, dla których warto używać tego produktu w kuchni. Czy rzeczywiście jest to najbardziej wartościowy olej roślinny? My już wiemy!
Prozdrowotna rola oliwy z oliwek a pochodzenie
Aby istotnie ograniczyć zapadalność na choroby, dzięki używaniu oliwy z miazgi oliwnej, musi ona mieć odpowiednie pochodzenie. Jakość oliwy ma decydujące znaczenie. Doskonałe jakościowo oliwy są dostępne np. w asortymencie sklepu internetowego ze zdrową żywnością Bals’Amore. Nierafinowane oliwy dziewicze z oferty są wytwarzane z odpowiednich rodzajów drzewek oliwnych, z oliwek o optymalnym stopniu dojrzałości. Kontrolowane są również procesy nawadniania plantacji, stosowanych technik agronomicznych, metod wytłaczania i przechowywania. Dzięki temu oliwa jest obfita w składniki odżywcze.
Jakie korzyści osiągniesz po włączeniu oliwy z oliwek do diety?
W prawidłowej diecie tłuszcz powinien stanowić 20-30% wartości energetycznej. Dobrze, aby to był wartościowy tłuszcz tłoczony a nie ekstrahowany. Tłoczenie olejów jest najlepszym możliwym sposobem ich pozyskania. Jest najbardziej naturalną metodą, co powoduje, że oleje tłoczone na zimno zachowują wiele cennych właściwości. W piramidzie diety śródziemnomorskiej zaleca się jedzenie oliwy z oliwek kilka razy w ciągu dnia. Redukuje to ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych o około 30% i działa przeciwmiażdżycowo.
Spożycie ponad 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie do różnych potraw:
zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory (sutka, pęcherza moczowego i przewodu pokarmowego), choroby układu krążenia, nadciśnienie, cukrzycę, niepłodność, zaćmę, kataraktę, chorobę Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów,
reguluje ciśnienie krwi,
poprawia funkcjonowanie wzroku,
wspiera działanie systemu immunologicznego,
pomaga w leczeniu cukrzycy typu II, poprawia utrzymanie stabilnego poziomu glukozy,
zwiększa przyswajalność witamin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Dobopack Trading Sp. z o.o.
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie01-793 Warszawa, Rydygiera 8
-
Magdal Aldona Ciecierska
Przyprawy, koncentraty, aromaty woj. łódzkie95-050 Konstantynów Łódzki, Dolna 17
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5
-
Kaczor sp. z o.o.
Przyprawy, koncentraty, aromaty woj. wielkopolskie63-000 Środa Wielkopolska, Kosynierów 76