Artykuł sponsorowany

Do czego służą preparaty enzymatyczne?

Do czego służą preparaty enzymatyczne?

Nowoczesne technologie produkcji spożywczej wymagają wielu substancji wspomagających. Ich zadaniem jest przyspieszanie procesów wytwórczych, uszlachetnianie produktów, a także przedłużanie terminu ich przydatności spożycia. Jednymi z częściej stosowanych środków są bezpieczne dla ludzi preparaty enzymatyczne. Dowidź się, czym one są i do czego służą.

Czym są preparaty enzymatyczne?

Preparaty enzymatyczne to produkowane najczęściej metodami biotechnologicznymi środki w formie stałej lub ciekłej zawierające znaczne ilości enzymów. Większość z nich stosowana jest w technologii żywności w przemyśle spożywczym, a także chemicznym, farmaceutycznym, lekkim oraz w analityce. Podczas produkcji preparaty te standaryzowane są do określonej aktywności enzymatycznej i dostarczane w formie bardziej lub mniej oczyszczonej w zależności od przeznaczenia. Jak wyjaśniają przedstawiciele hurtowni spożywczej Fructopol z Góry Kalwarii niedaleko Warszawy, preparaty enzymatyczne charakteryzują się wysoką czystością mikrobiologiczną i nie zawierają substancji toksycznych.

Rodzaje preparatów enzymatycznych

Spośród wielu rodzajów preparatów enzymatycznych na szczególną uwagę zasługują preparaty amylolityczne i pektolityczne.

  • Preparaty amylolityczne zawierają znaczne ilości enzymów katalizujących przemianę skrobi i glikogenu do cukrów prostszyc Stosowane są w przetwórstwie spożywczym, a zwłaszcza w gorzelnictwie rolniczym, browarnictwie, piekarnictwie, cukiernictwie, a także w produkcji odżywek dla dzieci.
  • Preparaty pektolityczne zawierają duże ilości enzymów rozkładających pektyny oraz innych enzymów towarzyszących, takich jak enzymy proteolityczne. Znajdują zastosowanie w przemyśle owocowym do pektynazy, czyli maceracji miazgi owocowej i soków owocowych, w celu ułatwienia procesu klarowania i tłoczenia moszczu, a także polepszenia wydajności produkcji.

Zastosowanie preparatów enzymatycznych

Enzymy są substancjami pomocniczymi, dzięki którym produkty spożywcze zyskują swoje własności i cenione przez konsumentów cechy. Dzięki ich obecności wiele procesów technologicznych może przebiegać w sposób naturalny. Dodawane są w znikomych ilościach i najczęściej ulegają rozkładowi w procesie produkcji. Znajdują bardzo szerokie zastosowanie zarówno podczas wypiekania pieczywa, jak i w przetwórstwie owocowo-warzywnym, w cukiernictwie, a także w wielu innych działach przemysłu spożywczego. Należy zaznaczyć, że preparaty enzymatyczne są środkami bezpiecznymi dla zdrowia człowieka. Przechodzą bowiem liczne badania laboratoryjne oraz specjalistyczne testy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.