Do czego służą preparaty enzymatyczne?
Nowoczesne technologie produkcji spożywczej wymagają wielu substancji wspomagających. Ich zadaniem jest przyspieszanie procesów wytwórczych, uszlachetnianie produktów, a także przedłużanie terminu ich przydatności spożycia. Jednymi z częściej stosowanych środków są bezpieczne dla ludzi preparaty enzymatyczne. Dowidź się, czym one są i do czego służą.
Czym są preparaty enzymatyczne?
Preparaty enzymatyczne to produkowane najczęściej metodami biotechnologicznymi środki w formie stałej lub ciekłej zawierające znaczne ilości enzymów. Większość z nich stosowana jest w technologii żywności w przemyśle spożywczym, a także chemicznym, farmaceutycznym, lekkim oraz w analityce. Podczas produkcji preparaty te standaryzowane są do określonej aktywności enzymatycznej i dostarczane w formie bardziej lub mniej oczyszczonej w zależności od przeznaczenia. Jak wyjaśniają przedstawiciele hurtowni spożywczej Fructopol z Góry Kalwarii niedaleko Warszawy, preparaty enzymatyczne charakteryzują się wysoką czystością mikrobiologiczną i nie zawierają substancji toksycznych.
Rodzaje preparatów enzymatycznych
Spośród wielu rodzajów preparatów enzymatycznych na szczególną uwagę zasługują preparaty amylolityczne i pektolityczne.
- Preparaty amylolityczne zawierają znaczne ilości enzymów katalizujących przemianę skrobi i glikogenu do cukrów prostszyc Stosowane są w przetwórstwie spożywczym, a zwłaszcza w gorzelnictwie rolniczym, browarnictwie, piekarnictwie, cukiernictwie, a także w produkcji odżywek dla dzieci.
- Preparaty pektolityczne zawierają duże ilości enzymów rozkładających pektyny oraz innych enzymów towarzyszących, takich jak enzymy proteolityczne. Znajdują zastosowanie w przemyśle owocowym do pektynazy, czyli maceracji miazgi owocowej i soków owocowych, w celu ułatwienia procesu klarowania i tłoczenia moszczu, a także polepszenia wydajności produkcji.
Zastosowanie preparatów enzymatycznych
Enzymy są substancjami pomocniczymi, dzięki którym produkty spożywcze zyskują swoje własności i cenione przez konsumentów cechy. Dzięki ich obecności wiele procesów technologicznych może przebiegać w sposób naturalny. Dodawane są w znikomych ilościach i najczęściej ulegają rozkładowi w procesie produkcji. Znajdują bardzo szerokie zastosowanie zarówno podczas wypiekania pieczywa, jak i w przetwórstwie owocowo-warzywnym, w cukiernictwie, a także w wielu innych działach przemysłu spożywczego. Należy zaznaczyć, że preparaty enzymatyczne są środkami bezpiecznymi dla zdrowia człowieka. Przechodzą bowiem liczne badania laboratoryjne oraz specjalistyczne testy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana