Do jakich produktów stosuje się syrop glukozowy?
Obecnie produkcja wielu wyrobów spożywczych wymaga zastosowania substancji, które nie tylko odpowiadają za słodki smak, lecz także dokładne właściwości potraw. Takim składnikiem jest m.in. syrop glukozowy, o charakterystycznych właściwościach. W jakich miejscach znajduje on swoje zastosowanie? Do produkcji jakich wyrobów spożywczych jest najczęściej wykorzystywany i czy zmienia ich właściwości?
Zastosowanie syropu glukozowego
Syrop glukozowy ma wiele zastosowań, dlatego cieszy się tak ogromną popularnością w przemyśle spożywczym. Najczęściej pojawia się we wszelkiego rodzaju wyrobach cukierniczych, w tym głównie w ciastach, tortach czy słodkich bułkach. Inne zastosowania syropu glukozowego to:
- pieczywo,
- dżemy,
- przetwory mleczne,
- soki,
- napoje,
- lody,
- powidła,
- jogurty owocowe,
- przetwory z mięsa, ryb i warzyw,
- produkty w puszkach,
- piwo.
Syrop glukozowy to także niezwykle popularny składnik czekolad, cukierków, batonów, ciastek czy wielu innych słodyczy. Pojawia się też w napojach gazowanych, wsadach owocowych, owocach kandyzowanych, zalewach do śledzi czy ogórków, serkach twarogowych czy nawet likierach. Jak widać, syrop ten może być więc stosowany również w przypadku potraw słonych, pomimo swojego wyraźnie słodkiego smaku.
Właściwości syropu glukozowego
Syrop glukozowy ma tak wiele zastosowań ze względu na swoje właściwości. Przede wszystkim poprawia on elastyczność gotowych wyrobów i zmienia ich konsystencję. Spulchnia, wypełnia i nadaje połysk, dzięki czemu żywność wygląda atrakcyjniej. Przedłuża świeżość, stabilizuje smak i zapach, a także pozwala na uniknięcie krystalizacji. Wysokiej jakości syrop glukozowy dla przemysłu spożywczego znajdziesz w ofercie sklepu Holger Food. Występuje on w dużych opakowaniach, stworzonych właśnie z myślą o producentach żywności.
Syrop glukozowy to substancja słodząca, ale w przemyśle spożywczym jest on wykorzystywany również w celu zmiany właściwości i konsystencji wyrobów. Odpowiednio zastosowany pozwala bowiem na poprawienie barwy czy walorów zapachowych. Smak produktu po dodaniu syropu glukozowego jest podobny do sytuacji, w której w produkcie znalazłby się zwykły cukier, ale dodatkowym atutem tej substancji okazuje się wpływ na właściwości jedzenia. To właśnie dlatego ten produkt jest wybierany tak często w porównaniu do innych środków słodzących.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana