Domieszki dodawane do surówki w procesie produkcji stali
Stal to jeden z najpopularniejszych stopów, znajdujący swoje zastosowanie w wielu branżach – wykorzystuje się ją bowiem nie tylko w budownictwie, ale też podczas produkcji karoserii samochodowej czy przy wytwarzaniu puszek przeznaczonych dla przemysłu spożywczego. Czym jest stal? Jakie rodzaje wyróżniamy? Które metale dodawane są podczas produkcji stali i czemu służą te procesy? Odpowiadamy!
Czym jest stal?
Mianem stali określany jest stop żelaza z węglem (max. 2,11% węgla). Zgodnie jednak z Polską Normą PN-EN 10020:2003, stal powinna składać się głównie z żelaza, zaś zawartość węgla nie powinna przekraczać 2%. Stal może zawierać również inne pierwiastki, które wpływają bezpośrednio na jej właściwości – o tym jednak przeczytacie w dalszej części naszego artykułu.
Stal to materiał o wielu zastosowaniach. Najczęściej wykorzystywana jest w szeroko pojętym budownictwie – na przykład do tworzenia trwałych, wytrzymałych i stabilnych konstrukcji. Stal znajduje ponadto zastosowanie w produkcji statków i platform morskich, ale też karoserii samochodów czy pokrycia dachów. Na jej bazie powstają także różnego rodzaju blachy, pręty, śruby, części maszyn i urządzeń, a także turbiny i kotły, działające w ekstremalnych warunkach.
Rodzaje stali
W zależności od składu chemicznego, można wyróżnić kilka rodzajów stali:
- stal niskostopową i niskowęglową – P265GH, WNr.1.0425,
- stal drobnoziarnistą – P355NL1,
- stal niestopową – P355NL2,
- niskostopową stal konstrukcyjną, należącą do grupy drobnoziarnistych, wykorzystywaną m. in. do produkcji wyrobów płaskich – C22.8, P250GH, A105.
Godnym polecenia dystrybutorem wysokogatunkowej stali, prętów kotłowych i jakościowych, blach i wypałek kotłowych, wysokogatunkowych materiałów stalowych, a także kształtowników i odkuwek, jest Polmet w Tarnowskich Górach.
Stal i pierwiastki stopowe stosowane w procesie jej produkcji
Zgodnie z wspomnianą wcześniej normą, w skład stali mogą wchodzić, poza żelazem i węglem, również inne pierwiastki. Wśród najpopularniejszych domieszek stali, warto wymienić: miedź, nikiel, mangan, chrom, wolfram, krzem czy tytan. Każdy z metali, dodany w odpowiednich proporcjach, służy zmianie właściwości stali.
Krzem, w trakcie procesu metalurgicznego pełni funkcję odtleniacza, zwiększając jednocześnie trwałość i wytrzymałość produktu ostatecznego. Z kolei chrom zapewnia większą twardość i zwiększa ogólną wytrzymałość stali, przedłużając jej odporność na korozję. Chrom zastosowany w produkcji stali narzędziowej, zwiększa jej hartowność. Mangan podnosi jej twardość, zwiększając odporność na ścieranie, jednocześnie zmniejszając elastyczność. Nikiel, podobnie jak pozostałe metale, podnosi wytrzymałość i twardość stali.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana