Artykuł sponsorowany

Domieszki dodawane do surówki w procesie produkcji stali

Domieszki dodawane do surówki w procesie produkcji stali

Stal to jeden z najpopularniejszych stopów, znajdujący swoje zastosowanie w wielu branżach – wykorzystuje się ją bowiem nie tylko w budownictwie, ale też podczas produkcji karoserii samochodowej czy przy wytwarzaniu puszek przeznaczonych dla przemysłu spożywczego. Czym jest stal? Jakie rodzaje wyróżniamy? Które metale dodawane są podczas produkcji stali i czemu służą te procesy? Odpowiadamy!

Czym jest stal?

Mianem stali określany jest stop żelaza z węglem (max. 2,11% węgla). Zgodnie jednak z Polską Normą PN-EN 10020:2003, stal powinna składać się głównie z żelaza, zaś zawartość węgla nie powinna przekraczać 2%. Stal może zawierać również inne pierwiastki, które wpływają bezpośrednio na jej właściwości – o tym jednak przeczytacie w dalszej części naszego artykułu.

Stal to materiał o wielu zastosowaniach. Najczęściej wykorzystywana jest w szeroko pojętym budownictwie – na przykład do tworzenia trwałych, wytrzymałych i stabilnych konstrukcji. Stal znajduje ponadto zastosowanie w produkcji statków i platform morskich, ale też karoserii samochodów czy pokrycia dachów. Na jej bazie powstają także różnego rodzaju blachy, pręty, śruby, części maszyn i urządzeń, a także turbiny i kotły, działające w ekstremalnych warunkach.

Rodzaje stali

W zależności od składu chemicznego, można wyróżnić kilka rodzajów stali:

  • stal niskostopową i niskowęglową – P265GH, WNr.1.0425,
  • stal drobnoziarnistą – P355NL1,
  • stal niestopową – P355NL2,
  • niskostopową stal konstrukcyjną, należącą do grupy drobnoziarnistych, wykorzystywaną m. in. do produkcji wyrobów płaskich – C22.8, P250GH, A105.

Godnym polecenia dystrybutorem wysokogatunkowej stali, prętów kotłowych i jakościowych, blach i wypałek kotłowych, wysokogatunkowych materiałów stalowych, a także kształtowników i odkuwek, jest Polmet w Tarnowskich Górach.

Stal i pierwiastki stopowe stosowane w procesie jej produkcji

Zgodnie z wspomnianą wcześniej normą, w skład stali mogą wchodzić, poza żelazem i węglem, również inne pierwiastki. Wśród najpopularniejszych domieszek stali, warto wymienić: miedź, nikiel, mangan, chrom, wolfram, krzem czy tytan. Każdy z metali, dodany w odpowiednich proporcjach, służy zmianie właściwości stali.

Krzem, w trakcie procesu metalurgicznego pełni funkcję odtleniacza, zwiększając jednocześnie trwałość i wytrzymałość produktu ostatecznego. Z kolei chrom zapewnia większą twardość i zwiększa ogólną wytrzymałość stali, przedłużając jej odporność na korozję. Chrom zastosowany w produkcji stali narzędziowej, zwiększa jej hartowność. Mangan podnosi jej twardość, zwiększając odporność na ścieranie, jednocześnie zmniejszając elastyczność. Nikiel, podobnie jak pozostałe metale, podnosi wytrzymałość i twardość stali.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.