Materiał Partnera

Fakty i mity na temat magnetyzerów do wody

Fakty i mity na temat magnetyzerów do wody

Magnetyczne uzdatnianie wody skutecznie rozpuszcza w instalacjach różnego typu osady  wapienne i korozyjne. Choć pozytywne działanie magnetyzerów do wody potwierdzają liczne  aprobaty i atesty Państwowego Zakładu Higieny, to wokół ich skuteczności krąży wiele nieprawdziwych opinii. Warto więc wiedzieć, jakie są najczęściej spotykane fakty i mity na temat magnetyzerów do wody.

Parę zdań o magnetyzerach do wody

Magnetyzery do wody to proste i tanie urządzenia nakładkowe. Montuje się je w ściśle określony sposób na rurach instalacji wodociągowej bez konieczności zasilania elektrycznego. Służą do usuwania starych osadów wapiennych w instalacjach doprowadzających wodę użytkową, a także do zapobiegania powstawania nowych złogów. Magnetyzery do wody zbudowane są z  pierścieni, w których umocowane zostały  magnesy. Poprzez pole magnetyczne zmniejszają krystalizację węglanów (które odpowiedzialne są za powstawanie osadów) poprzez tworzenie krzemionki koloidalnej, na której następuje absorpcja jonów magnezu i wapnia. Z szerokim asortymentem urządzeń do magnetycznego uzdatniania wody można zapoznać się, odwiedzając stronę internetową producenta magnetyzerów Akra z Krakowa, który oferuje także magnetyzery do aut i magnetyzery do gazu.

Fakty o magnetyzerach

Magnetyzery do wody chronią  domowe instalacje wodociągowe, zapobiegają odkładaniu się kamienia kotłowego i osadów korozyjnych, co przynosi duże oszczędności przy podgrzewaniu wody. Zapobiegają tworzeniu się nieestetycznych nalotów na urządzeniach sanitarnych oraz osadów obniżających sprawność sprzętów gospodarstwa domowego. Magnetyzery zapobiegają rozwojowi bakterii Legionella w bateriach, urządzeniach sanitarnych, a nawet w instalacjach z tworzywa. Umieszczone na rurach magnetyzery obniżają twardość wody, czyniąc ją bardziej przyjazną dla sprzętów domowych.

Mity na temat magnetyzerów

To nie prawda, że magnetyzery zmienią skład chemiczny wody. Urządzenia te, jedynie wpływają na strukturę krystaliczną węglanów. Nie zmieniają składu ani smaku wody. Pozostaje ona nadal bogata we wszystkie minerały i związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nie ma też potwierdzonych badań, które wskazywałyby, że spożywanie wody miękkiej, a więc poddanej magnetycznemu uzdatnieniu jest mniej korzystne dla organizmu niż picie wody twardej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję