Fakty i mity na temat orkiszu
Na podstawie źródeł historycznych naukowcy ustalili, że w starożytności orkisz wchodził w skład diety gladiatorów. Potrzebowali dobrego jedzenia, aby mieć siły do walki, a ponadto dobrze się prezentować. Co prawda gladiatorzy przeminęli, jednak orkisz pozostał. Nie ma powodu traktować go jako pokarm mityczny. Na podstawie współczesnych badań można mówić o zaletach i wadach produktów z orkiszu.
3 fakty na temat orkiszu
Na podstawie badań naukowych prowadzonych przez ostatnie 35 lat m.in. w Niemczech (G. Hertz, W. Strehlow), można z całą pewnością stwierdzić, że orkisz:
stanowi źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i biopierwiastków;
jest bogaty w rodanid, czyli w naturalny antybiotyk, który wzmacnia system odpornościowy;
reguluje poziom cukru we krwi, tak iż utrzymuje się on w równomiernym stężeniu.
A zatem pozostaje faktem, że orkisz jest bardzo zdrowym zbożem. Poleca się go osobom zdrowym, aby wzmocniły swoją kondycję. Powinny też żywić się nim osoby chore, starsze oraz dzieci, by dostarczyć składników odżywczych, które sprzyjają regeneracji oraz procesom wzrostu.
Prawdą jest także, że orkisz jest łatwo dostępny w sprzedaży. Owszem, należy sprawdzać, czy proponowane ziarno należy do tradycyjnych odmian orkiszu i pochodzi z upraw ekologicznych. Produkty z orkiszu wysokiej jakości dostaniesz m.in. w sklepie internetowym diogra.pl.
Faktem jest również, że orkisz jest smaczny. Wiele osób, które skosztowały orkiszowego chleba, bułek czy ciast, od razu polubiły ten smak. Określają go jako „lekko orzechowy”. Wypieki zrobione z mąki pełnoziarnistej mają razowy, wytrawny posmak. Wyroby z mąki, która jest drobno zmielona, są lżejsze i delikatniejsze dla zmysłów.
2 mity na temat orkiszu
Nieprawdą jest przekonanie, że mąka z orkiszu jest bezglutenowa. Orkisz to zboże, które zawiera gluten. Jednak jest on łatwo przyswajalny i wiele osób z nietolerancją pokarmową dobrze trawi potrawy z orkiszu. Jednak jeśli cierpisz na typową celiakię, orkisz może nie być dla Ciebie wskazany. Eksperymenty kulinarne rozpocznij ostrożnie, po konsultacji z lekarzem. Zawsze też stosuj orkisz najwyższej jakości.
Mitem jest też przekonanie, że mąkę orkiszową można używać będąc na diecie ketogenicznej. Nie można, ponieważ orkisz zawiera zbyt wiele węglowodanów. Choć to zdrowa wersja węglowodanów, jednak nawet one nie są wskazane. Jeśli ktoś decyduje się na dietę keto, warto by przestrzegał jej zasad. Wówczas powinien używać mąki migdałowej, kokosowej, z ciecierzycy bądź z orzechów laskowych lub włoskich.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana