Artykuł sponsorowany

Fakty i mity na temat orkiszu

Fakty i mity na temat orkiszu

Na podstawie źródeł historycznych naukowcy ustalili, że w starożytności orkisz wchodził w skład diety gladiatorów. Potrzebowali dobrego jedzenia, aby mieć siły do walki, a ponadto dobrze się prezentować. Co prawda gladiatorzy przeminęli, jednak orkisz pozostał. Nie ma powodu traktować go jako pokarm mityczny. Na podstawie współczesnych badań można mówić o zaletach i wadach produktów z orkiszu.

3 fakty na temat orkiszu

Na podstawie badań naukowych prowadzonych przez ostatnie 35 lat m.in. w Niemczech (G. Hertz, W. Strehlow), można z całą pewnością stwierdzić, że orkisz:

  • stanowi źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i biopierwiastków;

  • jest bogaty w rodanid, czyli w naturalny antybiotyk, który wzmacnia system odpornościowy;

  • reguluje poziom cukru we krwi, tak iż utrzymuje się on w równomiernym stężeniu.

A zatem pozostaje faktem, że orkisz jest bardzo zdrowym zbożem. Poleca się go osobom zdrowym, aby wzmocniły swoją kondycję. Powinny też żywić się nim osoby chore, starsze oraz dzieci, by dostarczyć składników odżywczych, które sprzyjają regeneracji oraz procesom wzrostu.

Prawdą jest także, że orkisz jest łatwo dostępny w sprzedaży. Owszem, należy sprawdzać, czy proponowane ziarno należy do tradycyjnych odmian orkiszu i pochodzi z upraw ekologicznych. Produkty z orkiszu wysokiej jakości dostaniesz m.in. w sklepie internetowym diogra.pl.

Faktem jest również, że orkisz jest smaczny. Wiele osób, które skosztowały orkiszowego chleba, bułek czy ciast, od razu polubiły ten smak. Określają go jako „lekko orzechowy”. Wypieki zrobione z mąki pełnoziarnistej mają razowy, wytrawny posmak. Wyroby z mąki, która jest drobno zmielona, są lżejsze i delikatniejsze dla zmysłów.

2 mity na temat orkiszu

Nieprawdą jest przekonanie, że mąka z orkiszu jest bezglutenowa. Orkisz to zboże, które zawiera gluten. Jednak jest on łatwo przyswajalny i wiele osób z nietolerancją pokarmową dobrze trawi potrawy z orkiszu. Jednak jeśli cierpisz na typową celiakię, orkisz może nie być dla Ciebie wskazany. Eksperymenty kulinarne rozpocznij ostrożnie, po konsultacji z lekarzem. Zawsze też stosuj orkisz najwyższej jakości.

Mitem jest też przekonanie, że mąkę orkiszową można używać będąc na diecie ketogenicznej. Nie można, ponieważ orkisz zawiera zbyt wiele węglowodanów. Choć to zdrowa wersja węglowodanów, jednak nawet one nie są wskazane. Jeśli ktoś decyduje się na dietę keto, warto by przestrzegał jej zasad. Wówczas powinien używać mąki migdałowej, kokosowej, z ciecierzycy bądź z orzechów laskowych lub włoskich.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.