Artykuł sponsorowany

Gdzie warto sprzedawać soję?

Gdzie warto sprzedawać soję?

Jeszcze do niedawna soję można było sprzedać jedynie w kilku miejscach w Polsce. Obecnie ze względu na rosnące zainteresowanie jej uprawą lista ta znacznie się powiększyła. Rolnicy, którzy zdecydowali się na jej zasadzenie, mają do wyboru wiele skupów. Najwięcej z nich mieści się na terenie województwa dolnośląskiego, lubelskiego, a także wielkopolskiego. Gdzie warto sprzedawać soję? Podpowiadamy.

Wymagania skupów soi

Soja to roślina strączkowa z rodziny bobowatych, która posiada liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów. Z tego powodu z roku na rok coraz więcej rolników decyduje się na jej uprawę. W związku z tym powstaje dużo nowych skupów, w których sprzedaż soi jest możliwa.

Wszystkie te podmioty, zgodnie z komunikatem Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, mają zbliżone wymagania jakościowe wobec plonów. Wśród nich można wymienić te dotyczące:

  • wilgotności nasion,
  • zawartości białka i oleju,
  • zanieczyszczeń użytecznych.

Gdzie można sprzedać soję?

Wszelkie wiadomości dotyczące uprawy soi, a także listę podmiotów, które ją skupują, można sprawdzić na stronie Polska Soja. Obecnie najwięcej takich miejsc znajduje się w województwie dolnośląskim, wielkopolskim, a także lubelskim. Choć punkty takie zlokalizowane są również m.in. w regionie warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, opolskim, podkarpackim i podlaskim. Należy pamiętać, że cena soi w poszczególnych skupach może się różnić nawet o 400 zł netto na tonie.

Dlaczego warto uprawiać soję?

Soja to roślina, która często jest jeszcze niedoceniana przez rolników i dlatego nie jest zbyt powszechna w Polsce. Warto zacząć ją uprawiać ze względu na jej niewielkie wymagania glebowe i korzystne działanie na strukturę ziemi. Wśród zalet uprawy soi można wymienić:

  • brak wymagań dotyczących specjalnych urządzeń i maszyn,
  • poprawę żyzności i spulchnienia ziemi,
  • zwiększenie retencyjności wodnej pól,
  • brak konieczności stosowania intensywnej ochrony chemicznej przed chorobami i szkodnikami.

Dodatkowo roślina ta jest idealnym przedplonem dla rzepaku, kukurydzy, zbóż, a także buraka cukrowego i warzyw, a jej nowe odmiany są przystosowane do zbioru bezpośredniego. Jest pełnym nienasyconych tłuszczów, związków mineralnych i witamin produktem żywnościowym przeznaczonym zarówno dla zwierząt jak i ludzi. Warto rozważyć uprawę soi zwłaszcza w województwie śląskim, małopolskim i podkarpackim, gdzie występują dla niej najkorzystniejsze warunki glebowo-klimatyczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.