Gdzie warto sprzedawać soję?
Jeszcze do niedawna soję można było sprzedać jedynie w kilku miejscach w Polsce. Obecnie ze względu na rosnące zainteresowanie jej uprawą lista ta znacznie się powiększyła. Rolnicy, którzy zdecydowali się na jej zasadzenie, mają do wyboru wiele skupów. Najwięcej z nich mieści się na terenie województwa dolnośląskiego, lubelskiego, a także wielkopolskiego. Gdzie warto sprzedawać soję? Podpowiadamy.
Wymagania skupów soi
Soja to roślina strączkowa z rodziny bobowatych, która posiada liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów. Z tego powodu z roku na rok coraz więcej rolników decyduje się na jej uprawę. W związku z tym powstaje dużo nowych skupów, w których sprzedaż soi jest możliwa.
Wszystkie te podmioty, zgodnie z komunikatem Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, mają zbliżone wymagania jakościowe wobec plonów. Wśród nich można wymienić te dotyczące:
- wilgotności nasion,
- zawartości białka i oleju,
- zanieczyszczeń użytecznych.
Gdzie można sprzedać soję?
Wszelkie wiadomości dotyczące uprawy soi, a także listę podmiotów, które ją skupują, można sprawdzić na stronie Polska Soja. Obecnie najwięcej takich miejsc znajduje się w województwie dolnośląskim, wielkopolskim, a także lubelskim. Choć punkty takie zlokalizowane są również m.in. w regionie warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, opolskim, podkarpackim i podlaskim. Należy pamiętać, że cena soi w poszczególnych skupach może się różnić nawet o 400 zł netto na tonie.
Dlaczego warto uprawiać soję?
Soja to roślina, która często jest jeszcze niedoceniana przez rolników i dlatego nie jest zbyt powszechna w Polsce. Warto zacząć ją uprawiać ze względu na jej niewielkie wymagania glebowe i korzystne działanie na strukturę ziemi. Wśród zalet uprawy soi można wymienić:
- brak wymagań dotyczących specjalnych urządzeń i maszyn,
- poprawę żyzności i spulchnienia ziemi,
- zwiększenie retencyjności wodnej pól,
- brak konieczności stosowania intensywnej ochrony chemicznej przed chorobami i szkodnikami.
Dodatkowo roślina ta jest idealnym przedplonem dla rzepaku, kukurydzy, zbóż, a także buraka cukrowego i warzyw, a jej nowe odmiany są przystosowane do zbioru bezpośredniego. Jest pełnym nienasyconych tłuszczów, związków mineralnych i witamin produktem żywnościowym przeznaczonym zarówno dla zwierząt jak i ludzi. Warto rozważyć uprawę soi zwłaszcza w województwie śląskim, małopolskim i podkarpackim, gdzie występują dla niej najkorzystniejsze warunki glebowo-klimatyczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana