Artykuł sponsorowany

Hiszpańskie mięsa polecane na grilla

Hiszpańskie mięsa polecane na grilla

Kuchnia hiszpańska słynna z wyjątkowych wędlin długodojrzewających, wyrazistych oliwek i aromatycznych przypraw, zaskakuje też eksplozją smaków potraw grillowanych. Przedstawiamy inspiracje dla wszystkich, którzy pragną grillować w hiszpańskim stylu! Poznaj najchętniej wybierane mięsa, kiełbaski, warzywa i sosy prosto ze słonecznej Hiszpanii.

Jakie mięsa grillują Hiszpanie?

Steki z jagnięciny i wołowiny to podstawowe elementy grilla w Hiszpanii. Gotowe danie jest soczyste i aromatyczne, a sekretem tego jest nie tylko mięso, które bardzo szybko się przygotowuje, ale również marynata. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, Hiszpanie marynują mięso nawet przez kilkanaście godzin przed położeniem go na ruszcie. Podstawowa marynata składa się z modu, musztardy i świeżych ziół. Oprócz świeżego mięsa, na grilla chętnie wybierane są gotowe wyroby mięsne.

Kiełbasy hiszpańskie idealne na grilla

Utarło się przekonanie, że kiełbasa to nieodłączny element tradycyjnego grillowania w Polsce. Tymczasem okazuje się, że również Hiszpanie doceniają ten wyrób mięsny. Hiszpańskie kiełbasy na grilla są pikantne, wyraziste, w zależności od rodzaju – mocno paprykowe. Po ugrillowaniu wyróżniają się soczystością i zwartą konsystencją. Wśród najbardziej polecanych znajdują się:

  • chorizo – dostępne w wersji pikantnej lub łagodnej, to kiełbasa wieprzowa przyprawiona słodką i pikantną papryką o charakterystycznym, czerwonym kolorze, która po grillowaniu jest soczysta i krucha, doskonale smakuje spożywana zarówno na zimno, jak i na gorąco;

  • chistorra- to mini chorizo przyprawione papryką wędzoną pimenton.

Grillowane warzywa i mięsa w kuchni hiszpańskiej

Barwna i aromatyczna kuchnia hiszpańska wykorzystuje grillowane produkty na wiele sposobów. Oprócz spożywania ich bezpośrednio z rusztu, w towarzystwie kolorowych sałatek i schłodzonych napoi, mięsa i warzywa mogą być składnikiem wielu tradycyjnych hiszpańskich potraw. Warzywa z grilla są głównym składnikiem zupy gazpacho, pochodzącej z południowych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Danie powstaje z grillowanej cebuli, papryki i czosnku, z dodatkiem pomidorów, ogórka i przypraw. Steki z jagnięciny i wołowiny wykorzystywane są do przygotowania odmiany hiszpańskiej paelli, tortilli espanola lub tortilli de patas, będącego omletem z dodatkiem ziemniaków i ulubionych składników. Ziemniaki z grilla będą aromatyczną wersją patatas bravas, czyli ziemniaków serwowanych z sosem ostrym lub łagodnym, różniącym się pikantnością w zależności od regionu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.