Jak dobrać odpowiednią mieszankę poplonową?
Mieszanki poplonowe składają się z wyselekcjonowanego materiału siewnego. Ważne, aby pochodził on ze starannie dobranych gatunków, których wykorzystanie jest uzasadnione pożądanymi właściwościami konkretnych roślin. Prawidłowo dobrana mieszanka poplonowa do potrzeb powinna wynikać przede wszystkim z profilu uprawy. O czym pamiętać przy jej wyborze?
Jakie znaczenie odgrywają mieszanki poplonowe?
Wzrost specjalizacji w produkcji rolnej powoduje, że zastosowanie różnych mieszanek poplonowych cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wykorzystanie mieszanek poplonowych pozwala utrzymać odpowiedni poziom jakości gleby oraz wprowadzić różnorodność w płodozmianie. Odpowiednio dobrany międzyplon zapewnia „kurację dla gleby” między plonami głównymi. Najważniejsze, aby mieszanki poplonowe posiadały wielogatunkowy skład. Właściwie dobrany pozwala uruchomić i gromadzić składniki pokarmowe również dla roślin następczych.
Od czego zależy wybór mieszanki poplonowej?
Wybór mieszanki poplonowej powinien być uzależniony od profilu uprawy. Inne potrzeby będą mieć gospodarstwa zajmujące się uprawą zbóż i kukurydzy, a jeszcze inne produkcją roślin okopowych. Dobrym wyborem są także mieszanki uniwersalne, które wzbogacają glebę w próchnicę. Mieszanka strączkowo-zbożowa pozwala natomiast dostarczyć do warstwy uprawnej dużą ilość cennego azotu. Mieszanka pod rośliny okopowe powinna natomiast posiadać w składzie rzodkiew i gorycz, które powodują, że produkt wyróżnia się dobrymi właściwościami nicieniobójczymi. Łubin gorzki w dużym stopni zmniejsza natomiast prażenie rdzawą plamistą miąższu w uprawach ziemniaka. Odpowiednio dobrane gatunki w mieszance poprawiają natomiast strukturę gleby przez głębokie korzenie a duża ilość zielonej masy przy zaoraniu wzbogaca ziemię w zawartość próchnicy. Dlatego też producent mieszanek poplonowych Agronas cieszy się tak dużym uznaniem wśród Klientów.
Kiedy stosować mieszankę poplonową?
Mieszanki poplonowe wysiewane są pomiędzy planowanymi uprawami rolniczymi, np. podczas wczesnej jesieni po żniwach, ale przed obsianiem pola zbożem na kolejny rok. Mieszanki te wyróżniają się tym, że pozwalają szybko budować znaczną masę zieloną. Gdy jest jej wystarczająco dużo, pole może zostać zaorane a rośliny wkopane w grunt. Tam następuje powolny proces rozkładu i uwalniania do gleby składników odżywczych, które rośliny przyjęły w trakcie rozwoju. Dodatkowo mieszanki poplonowe powodują napowietrzenie gleby, które zwiększa dostęp roślin do zasobów mineralnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana