Jak naostrzyć nóż?
Ostrzenie noży kuchennych na zwykłej osełce nie jest łatwe. Osełkę trzeba namoczyć, unieruchomić i polewać wodą również w trakcie ostrzenia. Bardzo ważne – i wcale niełatwe – jest zachowanie odpowiedniego kąta przesuwania krawędzi tnącej po kamieniu. Na szczęście obecnie na rynku dostępne są znacznie łatwiejsze w użyciu narzędzia. Jak ich używać?
Ostrzenie stępionego noża ostrzałką trzystopniową
Upewnij się, że ostrzałka leży na płaskiej, stabilnej powierzchni. Warto postawić ją na desce do krojenia; dzięki temu zyskasz 100% pewność, że nawet w razie błędu nie uszkodzisz blatu. Dokładny przebieg ostrzenia noża uzależniony jest od rodzaju ostrzałki.
Jeśli używasz trzystopniowej ostrzałki do noży Kinghoff, najpierw umieść ostrze w szczelinie z powierzchnią diamentową i, lekko dociskając, przesuń nóż do siebie od 5 do 15 razy. W ten sposób usuniesz z ostrza ewentualne wyszczerbienia i przygotujesz nóż do właściwego ostrzenia.
Następnie umieść ostrze noża w drugim otworze, z narzędziem wolframowym; ponownie przeciągnij nóż do siebie 5-15 razy – w ten sposób naostrzysz krawędź tnącą.
Aby idealnie wykończyć krawędź noża, ponownie przeciągnij go ku sobie ok. 15 razy w otworze z kamieniem ceramicznym.
WAŻNE! Zawsze przeciągaj nóż w tym samym kierunku!
Na zakończenie oczyść nóż, przecierając go delikatnie ściereczką kuchenną. Sprawdź, czy efekty są zadowalające. W razie potrzeby powtórz trzeci etap ostrzenia.
Jeżeli chcesz jak najdłużej zachować ostrość swoich noży kuchennych, używaj ostrzałki regularnie. Wystarczy, że od czasu do czasu powtórzysz trzeci etap, czyli ostrzenie na ostrzałce ceramicznej. Dzięki temu krojenie mięs i twardych warzyw będzie zawsze łatwe i przyjemne.
Inne typy ostrzałek
Ostrzałki z narzędziem diamentowym pozwalają na uratowanie nawet najbardziej zaniedbanych i stępionych noży. Na rynku dostępne są również inne rozwiązania. W ofercie marki Kinghoff dostępne są m.in. ostrzałki dwustopniowe (z narzędziem wolframowym i kamieniem ceramicznym), które sprawdzą się do bieżącej pielęgnacji noży. Ciekawym rozwiązaniem, z którego chętnie korzystają zawodowi kucharze oraz pasjonaci noży, są ostrzałki z regulacją konta ostrzenia. Taka funkcjonalność umożliwia precyzyjne dostosowanie procesu ostrzenia do różnych typów krawędzi tnących.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana