Jakie bakterie znajdują lub mogą znajdować się w mleku?
To, że mleko jest zdrowym produktem spożywczym wiedzą prawie wszyscy. Szczególnie zalecane jest osobom, których flora bakteryjna jelit została naruszona w wyniku przebytych chorób i antybiotykoterapii. Mleczne przetwory, jak i samo mleko, to źródło wielu składników odżywczych, a także bakterii, które mają pozytywny wpływ na odbudowę flory jelitowej. Jednak może zdarzyć się tak, że do mleka przedostaną się lub namnożą się w nim niepożądane mikroorganizmy. Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj dalej!
Bakterie, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie
Mleko i jego przetwory spożywane są przez ludzi na całym świecie od wielu lat. Wraz z rozwojem nauki i badań wiedza na temat mikroflory mleka bardzo się poszerzyła. Znacznie więcej wiadomo o produkcji tego artykułu spożywczego, a także o sposobach jego przechowywania. Tzw. mleko surowe wg Dyrektywy Unijnej nie powinno zawierać więcej niż 100 tys. drobnoustrojów w 1 ml. Produkt musi też posiadać odpowiedni wskaźnik pH.
Jakość mleka zależy od zawartości tłuszczu czy białka, jak również komórek drobnoustrojów, czyli bakterii. Które z nich pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy? W typowej mikroflorze mleka znajdują się bakterie takie jak: Lactococcus lactis, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum. Bakterie w mleku z rodzaju Lactobacillus mają szczególny wpływ na przywrócenie równowagi flory jelitowej po terapii antybiotykami. Niektóre z nich wpływają na pobudzenie procesów produkcyjnych przeciwciał wydzielanych głównie do przewodu pokarmowego.
Niepożądane bakterie i zanieczyszczenia w mleku – jak się ich pozbyć?
W mleku mogą również znajdować się bakterie patogenne takie jak: Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Coxiella burnetii, Salmonella, Escherichiacoli, Staphylococcus aureus i Streptococcus agalactiae, jak również wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia, np. pozostałości pestycydów, leków, środków myjących czy substancje, które przedostały się do mleka podczas produkcji. Czy taki artykuł spożywczy trafia na sklepowe półki? Oczywiście, że nie. Zanim produkt zostanie przeznaczony do konsumpcji, wykonuje się szereg testów i procesów m.in. proces pasteryzacji, w wyniku którego dochodzi do całkowitego usunięcia szkodliwych mikroorganizmów. Testy analityczne mleka wykonują doświadczeni pracownicy laboratoriów z firmy TomLab. Dzięki przeprowadzeniu szczegółowych badań czystości mleka, konsumenci mają pewność, że kupują, a następnie spożywają produkty mleczne najlepszej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana