Jakie drobnoustroje zabija sterylizator termiczny?
Likwidacja drobnoustrojów ma zasadnicze znaczenie dla minimalizowania ryzyka występowania infekcji, które mogą przyczyniać do rozwoju groźnych chorób. Dlatego do zwalczania niebezpiecznych mikroorganizmów stosuje się skuteczne metody chemiczne lub fizyczne. Jedną z dwóch, oprócz dezynfekcji, jest sterylizacja. Warto przeczytać artykuł i dowiedzieć się czym są sterylizatory i jakie drobnoustroje zabija sterylizator termiczny.
Czym jest sterylizacja?
Sterylizacja jest jedną z dwóch metod likwidacji mikroorganizmów, których obecność może stanowić potencjalne zagrożenie groźnymi chorobami. W przeciwieństwie do dezynfekcji, która eliminuje jedynie wegetatywne formy drobnoustrojów, sterylizacja niszczy także przetrwalnikowe i zarodnikowe postacie bakterii, wirusów i grzybów. Tym samym sterylizacja prowadzi do całkowej eliminacja zagrożenia ze stron mikroorganizmów, czyli do tzw. wyjaławiania. Może być prowadzona metodami chemicznymi, fizycznymi lub mechanicznymi. Jak przekonują przedstawiciele producenta sprzętu laboratoryjnego i medycznego Wamet z Warszawy, który oferuje cieplarki laboratoryjne, komory klimatyczne i inny sprzęt laboratoryjny, skuteczną metodą wyjaławiania jest stosownie sterylizatorów na suche gorące powietrze.
Czym są sterylizatory na suche gorące powietrze?
Sterylizatory termiczne wykorzystują do zwalniacza drobnoustrojów nadmuch suchego gorącego powietrza. Doskonale sprawdzają się w laboratoriach medycznych, aptekach, gabinetach stomatologicznych oraz we wszystkich placówkach medycznych do wyjaławianie różnych przedmiotów szklanych, metalowych lub ceramicznych. Sterylizatory na suche gorące powietrze to nowoczesne urządzenia zapewniające wysoki standard pracy oraz pełne bezpieczeństwo higieniczne. Wyjaławianie odbywa się w komorze urządzenia, w której przedmioty poddawane są działaniu gorącego i suchego powietrza o temperaturze od 160°C do 200°C. Doprowadza ono do utleniania się struktur komórkowych, co prowadzi do dezaktywacji i zniszczenia drobnoustrojów.
Skuteczność sterylizacji termicznej powietrzem
Długość sterylizacji zależy przede wszystkim od wyjaławianego materiału i jego wytrzymałości termicznej. Najczęściej trwa ona od kilkunastu minut od dwóch godzin. Właściwy proces sterylizacji rozpoczyna się w momencie pełnego przeniknięcia temperatury do wnętrza obiektu. Dla pełnego bezpieczeństwa tzw. czas utrzymania wydłuża się o połowę. Dzięki temu mamy pewność, że formy wegetatywne, przetrwalnikowe i zarodnikowe drobnoustrojów zostaną skutecznie zlikwidowane. Dostępne są sterylizatory na suche gorące powietrze o różnych wymiarach, pojemnościach i mocach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana