Jakie opakowania znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym?
Opakowania stosowane w przemyśle spożywczym muszą cechować się odpowiednimi właściwościami. Wszystko ze względu na bezpieczeństwo produktów, które się w nich znajdują – pojemnik musi odseparować żywność od warunków zewnętrznych, a jednocześnie samo w sobie nie może zawierać substancji szkodliwych. Jakie opakowania znajdują zastosowanie w branży spożywczej?
Czym powinny charakteryzować się opakowania spożywcze?
Jednym z najważniejszych kryteriów, które powinny spełniać opakowania spożywcze, jest bezpieczeństwo. Chodzi przede wszystkim o odseparowanie produktów spożywczych od czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, woda, promieniowanie UV oraz zanieczyszczenia. Dzięki temu produkt zachowa swoje właściwości niezależnie od tego, na jakim etapie dystrybucji się znajduje: czy jest w zakładzie produkcyjnym, czy na półce sklepowej. Istotną rolę odgrywa tutaj szczelność, ale również wytrzymałość – opakowanie nie może łatwo ulec uszkodzeniu.
Z drugiej strony samo opakowanie nie może zawierać szkodliwych substancji, które mogłyby przedostać się do pożywienia, dlatego w branży spożywczej korzysta się wyłącznie z pojemników z bezpiecznych tworzyw sztucznych i szkła. Jednak szkło, pomimo tego, że jest bezpieczne dla żywności, zazwyczaj zastępowane jest plastikiem. Głównie ze względu na wyjątkowe właściwości tworzyw sztucznych, które są łatwe w obróbce oraz cechują się niską masą własną, co znacznie ogranicza koszty transportu.
Pojemniki HDPE i PP w przemyśle spożywczym
A jakie tworzywa sztuczne znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym? Głównie HDPE, czyli polietylen o dużej gęstości, który jest nietoksyczny, nie ma smaku i zapachu oraz jest obojętny fizjologicznie. Jednocześnie charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne – dlatego właśnie ten materiał jest najczęściej stosowany przez producenta opakowań, butelek i pojemników z tworzyw sztucznych Onplast do produkcji słoików plastikowych i innych opakowań spożywczych. Co więcej, pojemniki HDPE mogą zostać powtórnie przetworzone.
Drugim, popularnym materiałem stosowanym do produkcji opakowań spożywczych jest PP. Polipropylen nie absorbuje wody, jest obojętny fizjologicznie, bezwonny i nietoksyczny, cechuje się także wysoką odpornością chemiczną oraz większą sztywnością i twardością niż polietylen. Może być stosowany w temperaturach z zakresu od -20°C do +100°C i jest stosunkowo łatwy w przetwórstwie, dlatego nic dziwnego, że znajduje szerokie zastosowanie głównie do produkcji gotowych pojemników do przechowywania żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana