Jakie są korzyści ekstruzji zbóż wykorzystywanych jako pasza?
Zwierzęta hodowlane wymagają odpowiedniego żywienia. Zazwyczaj karmi się je odpowiednio dobranymi mieszankami paszowymi. Składniki takich produktów (m.in. zboża) często poddaje się procesowi ekstruzji. To w znaczącym stopniu wpływa na polepszenie parametrów jakościowych pasz. Hodowcy bydła i trzody chlewnej często nie zdają sobie jednak sprawy z korzyści wynikających ze stosowania zbóż ekstrudowanych w gospodarstwie. Dowiedz się więcej.
Czym jest ekstruzja?
Ekstruzją nazywa się proces uszlachetniania określonych surowców oraz gotowych produktów. Do wytworzenia zbóż ekstrudowanych niezbędna jest realizacja szeregu czynności, do których zalicza się zgniatanie ziarna, podgrzanie nasion przy podwyższonym ciśnieniu oraz przeciśnięcie materiału przez matrycę w celu jego właściwego uformowania. Ekstrudery oferowane przez takie firmy, jak AGROFEEDINGTECH, w praktyce umożliwiają stworzenie łatwo przyswajalnych dla organizmów zwierzęcych pasz, odznaczających się bogactwem składników mineralnych i witamin. Ponadto ekstruzja sprzyja dezaktywacji różnego rodzaju substancji antyodżywczych na skutek oddziaływania wysokiej temperatury na obrabiany surowiec. Ekstrudery do zbóż składają się z modułowych cylindrów z koszami zasypowymi oraz napędzanego za pomocą przekładni pasowej ślimaka. Wspomniane podzespoły znajdują się w korpusie sprzętu. Po umieszczeniu ziarna w koszu zasypowym najpierw dochodzi do jego przesunięcia oraz zmieszania. Później następuje proces jego zagęszczenia, ścięcia oraz sprężenia. Obgotowanie surowca powoduje wyeliminowanie szkodliwych substancji.
Ekstruzja zbóż – najważniejsze zalety
Spożywanie pasz zawierających zboża ekstrudowane jest bardzo korzystne dla zwierząt z wielu powodów. Przede wszystkim takie produkty odznaczają się lekkostrawnością. Organizmy zwierzęce lepiej wykorzystują składniki pokarmowe, skutecznie je absorbując. Zwierzęta spożywające ekstrudowane pasze relatywnie rzadko cierpią na zaburzenia trawienia oraz choroby metaboliczne, objawiające się choćby bolesnymi kolkami jelitowymi. Ekstruzja zbóż przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa użytkowania mieszanek paszowych poprzez redukcję ilości zarazków. Proces ten pozytywnie wpływa też na walory smakowe i zapachowe pasz. Dzięki temu zwierzęta chętnie spożywają podawany im pokarm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana