Jakie typy bydła są przyjmowane w skupach?
Produkcja mięsa i wędlin wymaga dostępu do surowca, którego dostarcza bydło rzeźne. Standardowo kojarzą się z nim punkty skupu, które z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad odkupują zwierzęta od hodowców, a następnie poddają je ubojowi, rozbiorowi i sprzedają. Aby produkty mogły trafić do masarni, muszą spełniać wymogi jakościowe. Są one uwarunkowane metodami hodowli bydła oraz jego rasą. Dlatego do skupów trafiają tylko niektóre typy bydła.
Bydło rzeźne a hodowlane
Podstawę rozróżnienia bydła przyjmowanego przez skupy stanowi jego przeznaczenie. Jest ono bowiem wskazówką, jaki sposób hodowli zwierząt zastosowano w celu osiągnięcia konkretnych efektów. Przykładowo bydło rzeźne jest prowadzone w taki sposób, aby po uboju dostarczało jak najwięcej wysokiej jakości mięsa przy minimalnej zawartości tłuszczu. Natomiast w przypadku krów mlecznych istotna jest wielkość udoju, na którą wpływa między innymi sposób odżywiania zwierząt.
Skupy z założenia przyjmują jedynie bydło rzeźne, które docelowo jest przeznaczone do uboju. Ponieważ jednak ograniczenie działalności jedynie do tej czynności może być mało opłacalne, firmy, które mają ku temu odpowiednie warunki, przyjmują również cielęta hodowlane. Zwierzęta te są prowadzone przez specjalistów do osiągnięcia odpowiedniego wieku, w którym trafiają do ubojni. Przykładem takiej firmy jest Skup Bydła Anto-Leo. Warto jednak pamiętać, że odkupienie od hodowców cieląt docelowo przeznaczonych na ubój nie zwalnia skupu z zapewnienia im tzw. dobrostanu.
Typy bydła rzeźnego przyjmowane w skupach
Krowy i byki, podobnie jak inne gatunki zwierząt, dzielą się na różne rast. Mają one własne przypisane cechy genetyczne, które warunkują ostateczne efekty hodowli. Żaden, nawet najlepszy hodowca nie będzie w stanie tego znacząco zmienić, podobnie jak żaden miłośnik psów nie zrobi owczarka niemieckiego z pekińczyka. Bydło rzeźne musi charakteryzować się konkretną budową i procentową zawartością mięśni w ciele. Tylko wówczas jego hodowla jest opłacalna.
W Polsce w skupach najchętniej są przyjmowane zwierzęta zaliczane do popularnych ras mięsnych:
- Limousine,
- Charolaise,
- Aberdeen Angus,
- Salers,
- Hereford.
Wymienione rasy charakteryzują się długowiecznością i wysoką płodnością. U krów limousine i hereford do pierwszego wycielenia dochodzi już po 28 miesiącach, co znacznie zwiększa opłacalność hodowli. Za bydło rzeźne uznaje się byki i krowy powyżej 1. roku życia, których mięso jest wysokiej jakości. Skupowane są też jałówki i cielęta ras mięsnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana