Które kotły są najbardziej ekologiczne?
Ekologiczne kotły CO charakteryzują się niską emisją spalin i wysoką efektywnością grzewczą. Obecnie w Polsce kupić można wyłącznie kotły klasy 5, które zgodne są z dyrektywą Eko Projektu. Najnowocześniejsze kotły na paliwo stałe są w pełni zautomatyzowane, a paliwo dostarczane jest do komory spalania poprzez podajnik, co pozwala zminimalizować udział człowieka w procesie grzewczym do niezbędnego minimum.
Kotły na ekogroszek
Piece na ekogroszek nazywane są kotłami retortowymi. Wyposażone są w palnik i podajnik ślimakowy, który kieruje opał bezpośrednio do komory spalania. Piec trzeba odpalić ręcznie, ale pozostałe procesy odbywają się w sposób automatyczny. Piec na ekogroszek 5 klasy pracuje do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury, a następnie przechodzi w tryb podtrzymania pracy, co przekłada się na wysoką efektywność grzewczą i niskie zużycie paliwa.
Ekogroszek od węgla kamiennego różni się brakiem frakcji miału i flotu, przez co w trakcie spalania ekogroszku nie są emitowane tak duże ilości związków chemicznych, jak w przypadku węgla. Dobrej jakości ekogroszek charakteryzuje się wysoką kalorycznością, niską spiekalnością i niewielką zawartością popiołu oraz substancji niepalnych. Ekogroszek kwalifikowany jest do paliw niskoemisyjnych.
Kotły na pellet
Piec pelletowy od klasycznego kotła zasypowego różni się tym, że paliwo nie spala się na ruszcie a w komorze spalania, do której opał dostarczany jest za pośrednictwem podajnika. Piec uruchamia się w sposób automatyczny – ogień rozpala zapalarka elektryczna. Kotły wyposażone są także w wentylator, który odpowiada za dystrybucję powietrza do paleniska. Piece na pellet są w pełni zautomatyzowane – regulatory kontrolują temperaturę, wygaszają i rozpalają ogień, włączają pompy i dostarczają paliwo.
Kotły na pellet są ekologiczne — producent kotłów ADAMKIEWICZ dostarcza piece z certyfikatem potwierdzającym efektywność energetyczną i dopuszczalną emisję zanieczyszczeń. Bardzo ważne w kontekście ekologii jest paliwo – pellet to rodzaj biopaliwa, które powstaje z odpadków tartacznych. Zrębki, wiórki i trociny są rozdrabniane i prasowane w warunkach wysokiego ciśnienia bez dodatków chemicznych. Jedynym spoiwem jest naturalna żywica drzewna. Cząstki pelletu charakteryzują się zwartą budową i dużą gęstością, co decyduje o wartości opałowej. Pellet pod względem kaloryczności stanowi bardzo poważną konkurencję dla ekogroszku. W wyniku spalania pelletu również nie są emitowane duże ilości szkodliwych związków do atmosfery.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana