Lepiej stołować się w hotelu czy lokalnych restauracjach?
W trakcie planowania wyjazdu wakacyjnego lub służbowego dużą uwagę warto zwrócić nie tylko na wybór noclegu, ale też formy wyżywienia. Najwygodniejszą opcją jest wykupienie pobytu w hotelu razem z pakietem posiłków: śniadaniami, obiadami i kolacjami. Takie rozwiązanie ma wiele zalet, lecz nie można zapomnieć o jego podstawowej wadzie – braku różnorodności. Wyjaśniamy, czy lepszym wyjściem nie jest jednak stołowanie się w lokalnych restauracjach.
Czy warto wykupić noclegi z wyżywieniem?
Warto pamiętać, że hotele oferują różne formy wyżywienia, począwszy od samych śniadań, poprzez wariant HB (śniadania i obiadokolacje), po all inclusive – dzięki tak szerokiej ofercie każdy gość może znaleźć opcję idealnie dopasowaną do swoich potrzeb. Ponadto wykupienie noclegów z wyżywieniem to komfortowe rozwiązanie, które w dodatku zwykle jest bardzo opłacalne pod względem finansowym.
Same śniadania są popularne pośród turystów traktujących hotel jedynie jako bazę noclegową i co rano wyruszających na długie, całodniowe wycieczki po okolicy. Natomiast all inclusive cieszy się zainteresowaniem przede wszystkim wśród gości odwiedzających luksusowe hotele ze SPA i z licznymi udogodnieniami pozwalającymi ciekawie spędzić czas bez opuszczania terenu obiektu. Opcja HB jest z kolei kompromisem pomagającym połączyć aktywny wypoczynek z wygodnym dostępem do posiłków. Śniadania i obiadokolacje często są także wybierane przez osoby podróżujące służbowo.
Hotelowe restauracje zazwyczaj mogą pochwalić się dobrymi opiniami, cenne udogodnienie dla gości stanowi też możliwość zamówienia posiłków w ramach room service, czyli prosto do pokoju. Dla wielu osób minusem jest jednak powtarzalność dań – zwłaszcza śniadania, obiady i kolacje serwowane w formie szwedzkiego bufetu mogą być każdego dnia podobne, co w perspektywie dłuższego wyjazdu wydaje się sporą wadą.
Wady i zalety stołowania się poza hotelem
Miejscowości turystyczne posiadają rozbudowane zaplecza gastronomiczne – w popularnych kurortach można bez problemu znaleźć zarówno dania typu fast food, jak i eleganckie potrawy inspirowane kuchnią światową. Odwiedzanie lokalnych restauracji i kawiarni powinno być ważnym punktem w wakacyjnym harmonogramie, niemniej trzeba mieć na uwadze, że stołowanie się wyłącznie poza hotelem może okazać się męczące i zarazem mocno obciążające finansowo.
Pracownik Hotelu Amber z Gdańska zauważa: W sezonie wakacyjnym lokalne restauracje są oblegane, dlatego osoby planujące organizację wyżywienia poza miejscem noclegu powinny uwzględnić długi czas oczekiwania na posiłek. Szwedzkie bufety dostępne w hotelach zapewniają większą elastyczność. Należy również liczyć się z tym, że ceny w restauracjach mogą być dość wysokie.
Z jednej strony stołowanie się poza hotelem gwarantuje więc możliwość lepszego poznania regionalnych specjałów i jednocześnie pozwala cieszyć się różnorodnością. Z drugiej natomiast regularne odwiedzanie lokalnych restauracji wiąże się z dużymi kosztami, co może być problematyczne szczególnie dla osób podróżujących w większym gronie. Dodatkowo korzystanie z hotelowej restauracji wydaje się po prostu wygodniejsze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana