Artykuł sponsorowany

Lepiej stołować się w hotelu czy lokalnych restauracjach?

Lepiej stołować się w hotelu czy lokalnych restauracjach?

W trakcie planowania wyjazdu wakacyjnego lub służbowego dużą uwagę warto zwrócić nie tylko na wybór noclegu, ale też formy wyżywienia. Najwygodniejszą opcją jest wykupienie pobytu w hotelu razem z pakietem posiłków: śniadaniami, obiadami i kolacjami. Takie rozwiązanie ma wiele zalet, lecz nie można zapomnieć o jego podstawowej wadzie – braku różnorodności. Wyjaśniamy, czy lepszym wyjściem nie jest jednak stołowanie się w lokalnych restauracjach.

Czy warto wykupić noclegi z wyżywieniem?

Warto pamiętać, że hotele oferują różne formy wyżywienia, począwszy od samych śniadań, poprzez wariant HB (śniadania i obiadokolacje), po all inclusive – dzięki tak szerokiej ofercie każdy gość może znaleźć opcję idealnie dopasowaną do swoich potrzeb. Ponadto wykupienie noclegów z wyżywieniem to komfortowe rozwiązanie, które w dodatku zwykle jest bardzo opłacalne pod względem finansowym.

Same śniadania są popularne pośród turystów traktujących hotel jedynie jako bazę noclegową i co rano wyruszających na długie, całodniowe wycieczki po okolicy. Natomiast all inclusive cieszy się zainteresowaniem przede wszystkim wśród gości odwiedzających luksusowe hotele ze SPA i z licznymi udogodnieniami pozwalającymi ciekawie spędzić czas bez opuszczania terenu obiektu. Opcja HB jest z kolei kompromisem pomagającym połączyć aktywny wypoczynek z wygodnym dostępem do posiłków. Śniadania i obiadokolacje często są także wybierane przez osoby podróżujące służbowo.

Hotelowe restauracje zazwyczaj mogą pochwalić się dobrymi opiniami, cenne udogodnienie dla gości stanowi też możliwość zamówienia posiłków w ramach room service, czyli prosto do pokoju. Dla wielu osób minusem jest jednak powtarzalność dań – zwłaszcza śniadania, obiady i kolacje serwowane w formie szwedzkiego bufetu mogą być każdego dnia podobne, co w perspektywie dłuższego wyjazdu wydaje się sporą wadą.

Wady i zalety stołowania się poza hotelem

Miejscowości turystyczne posiadają rozbudowane zaplecza gastronomiczne – w popularnych kurortach można bez problemu znaleźć zarówno dania typu fast food, jak i eleganckie potrawy inspirowane kuchnią światową. Odwiedzanie lokalnych restauracji i kawiarni powinno być ważnym punktem w wakacyjnym harmonogramie, niemniej trzeba mieć na uwadze, że stołowanie się wyłącznie poza hotelem może okazać się męczące i zarazem mocno obciążające finansowo.

Pracownik Hotelu Amber z Gdańska zauważa: W sezonie wakacyjnym lokalne restauracje są oblegane, dlatego osoby planujące organizację wyżywienia poza miejscem noclegu powinny uwzględnić długi czas oczekiwania na posiłek. Szwedzkie bufety dostępne w hotelach zapewniają większą elastyczność. Należy również liczyć się z tym, że ceny w restauracjach mogą być dość wysokie.

Z jednej strony stołowanie się poza hotelem gwarantuje więc możliwość lepszego poznania regionalnych specjałów i jednocześnie pozwala cieszyć się różnorodnością. Z drugiej natomiast regularne odwiedzanie lokalnych restauracji wiąże się z dużymi kosztami, co może być problematyczne szczególnie dla osób podróżujących w większym gronie. Dodatkowo korzystanie z hotelowej restauracji wydaje się po prostu wygodniejsze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.