Na co zwracać uwagę przy zakupie miesiarki do piekarni?
Aby praca w piekarni przebiegała sprawnie, niezbędne jest wyposażenie jej w odpowiednie maszyny. Dzięki temu zwiększymy wydajność, a przy tym odciążymy pracowników. Jedną z maszyn niezbędnych w każdej piekarni jest miesiarka. Czym tak właściwie jest miesiarka? Na co zwracać uwagę przy zakupie miesiarki do piekarni? Jakie modele szczególnie polecamy? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdują się artykule poniżej.
Czym jest miesiarka?
Miesiarki spiralne to maszyny, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie piekarni, zarówno tych mniejszych, jak i naprawdę potężnych. Miesiarki to urządzenia służące do wyrabiania ciasta. Za pomocą odpowiednich końcówek są one w stanie wyrobić ciasta lekkie, na przykład na słodkie bułki, jak i ciężkie, na przykład na pizzę. Za ich pomocą można przygotować ciasta z dowolnego rodzaju mąki – pszennej, żytniej, a nawet różnych mieszanek.
Miesiarki zdecydowanie ułatwiają i usprawniają pracę osób zajmujących się wypiekami. Ręczne wyrabianie setki kilogramów ciasta każdego dnia jest bardzo męczące, a przy tym znacznie zmniejsza wydajność zakładu. Jeśli więc jeszcze nie posiadamy miesiarki w swojej piekarni, warto zdecydować się na jej zakup. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby zakupiona miesiarka w pełni odpowiadała naszym potrzebom.
Wybór odpowiedniej miesiarki do piekarni
W pierwszej kolejności warto zastanowić się, ile kilogramów ciasta dziennie wyrabiamy w piekarni. Dzięki temu będziemy w stanie dobrać odpowiednią pojemność miesiarki. W niewielkich zakładach w zupełności sprawdzą się te o pojemności 25 czy 50 kilogramów. Z kolei w dużych piekarniach może być konieczny zakup maszyny o pojemności nawet 200 kilogramów. Szeroki wybór miesiarek o różnych pojemnościach znaleźć można w ofercie firmy Guz Technika Piekarnicza.
Wybierając nawet maszynę o dużej pojemności, warto także sprawdzić, ile procent dzieży musi być zajęte, aby miesiarka była w stanie dokładnie wyrobić ciasto. Nie zawsze bowiem będziemy wyrabiać taką samą ilość ciasta. Dobrej jakości miesiarki umożliwiają wyrobienie ciasta nawet przy zajętości jedynie 5% objętości dzieży. Dzięki temu będziemy w stanie wyrobić jedną maszyną niemal każdą ilość ciasta, bez konieczności zakupu dodatkowego sprzętu.
Wybierając miesiarkę do piekarni należy także zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanej dzieży. Część miesiarek posiada dzieże stałe, inne z kolei wyposażone są w dzieże wyjezdne. Typ dzieży należy dopasować do wyrabianego ciasta, stylu pracy pracowników czy własnych preferencji. Niektóre osoby cenią sobie możliwość wysunięcia dzieży, inne z kolei uznają to za niepotrzebną funkcję.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana