Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze jadalne gatunki grzybów

Najpopularniejsze jadalne gatunki grzybów

Grzyby jadalne to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, są także chętnie spożywane w zupach, sosach i farszach. Grzyby są ważnym składnikiem licznych przepisów na smakowite i aromatyczne potrawy. Aby móc w pełni cieszyć się dobrym smakiem posiłków z grzybami suszonymi w składzie, trzeba zadbać o to, aby na stół trafiały jedynie jadalne okazy. Poznaj najpopularniejsze gatunki grzybów!

Grzyby rurkowe – borowiki, koźlarze, podgrzybki i maślaki

W gastronomii grzyby są popularnym składnikiem różnorodnych dań. Do najsmaczniejszych gatunków zaliczyć trzeba borowika szlachetnego, koźlarza, podgrzybka i maślaka. Pierwszy z nich to mięsisty grzyb o orzechowym smaku, idealny do farszu, bigosu i sosów. Podobne właściwości ma podgrzybek. Koźlarze i maślaki są nieco częściej spotykane, używa się ich jako składnik nadzień i dodatek do mięs. Wszystkie te grzyby występują w lasach, dlatego wiele osób chętnie korzysta z możliwości zbierania ich jesienią. Jeśli jednak nie przepadasz za grzybobraniem, możesz je kupić w sklepie z suszonymi grzybami Jampol. Suszenie jest jedną z najlepszych technik przedłużania trwałości pożywienia. Dzięki niemu produkty spożywcze tracą nadmiar wody, przez co stają się lżejsze i bardziej aromatyczne.

Kurki i inne grzyby

Grzyby rurkowe to charakterystyczne grzyby kapeluszowe. Oprócz nich na polskie stoły często trafiają smakowite i aromatyczne kurki. Kurka, czyli pieprznik jadalny ma charakterystyczną pomarańczową barwę i lejkowaty kształt kapelusza. Ciekawie prezentują się także smardze, które są prawdziwym rarytasem. Ich owocniki wyglądają jak kilkucentymetrowa gąbka w kolorze ochry lub beżowym. Smardze są delikatne, a ich zapach określa się jako korzenny. W Polsce smardze występują niezwykle rzadko i są objęte ochroną, dlatego nie można ich zbierać. Jednak warto spróbować ich wyjątkowego smaku. Możesz zamówić danie z tymi grzybami w restauracji lub kupić już zebrane, suszone grzyby.

Znajomość gatunków jadalnych grzybów i umiejętność odróżnienia ich od grzybów trujących jest niezwykle istotna, gdy lubisz zbierać i spożywać te cenne dary lasu. W razie wątpliwości można mieć pod ręką atlas grzybów. Warto także zaufać ekspertom i kupować grzyby suszone od sprawdzonych sprzedawców.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.