Artykuł sponsorowany

Piekarnie kiedyś i dziś – jak nowoczesne technologie zmieniają wyrób pieczywa?

Piekarnie kiedyś i dziś – jak nowoczesne technologie zmieniają wyrób pieczywa?

Piekarnictwo towarzyszy człowiekowi od stuleci. Jednak na przestrzeni lat zmieniło się w tej branży wiele. Współczesne surowce do wypieku chleba i bułek cechują się innymi parametrami, unowocześniła się stosowana w piekarniach technologia. Dziś chętnie wraca się do tradycyjnych receptur, ale praca jest prostsza, bardziej zautomatyzowana. Dowiedz się, co dokładniej różni dzisiejszą piekarnię od tej sprzed lat!

Jak funkcjonowały piekarnie lata temu?

Piekarnie od zawsze stanowiły niezwykle ważny element całej machiny miast i miasteczek. W czasach średniowiecza funkcjonowały cechy, w ramach których wytwórcy chleba zyskiwali pewne przywileje. Ówcześni specjaliści wytwarzali chleb razowy, biały, słodkości, placki oraz suchary okrętowe. Używano do tego głównie siły rąk i prostych naczyń.

Wraz z upływem czasu zapotrzebowanie na pieczywo rosło. Pojawiały się kolejne rodzaje pieczywa, oparte również na zagranicznych recepturach. Do różnego rodzaju ciasta dodawano przyprawy, miód i rodzynki. Sprzedawane produkty zyskiwały na atrakcyjności po uformowaniu ich w ciekawe kształty lub barwienie, np. kurkumą lub szafranem. Mąka do piekarni dostarczana była bezpośrednio z młyna. Piekarnie często znajdowały się w prywatnych kamienicach, ich sercem był piec. Przez wiele lat ciasto wyrabiano ręcznie przy długich stołach, w specjalnych nieckach. Te były wkładane do formy, a następnie, za pomocą długiej łopaty do pieca. Stosowano tu również: dzieże, szufle, kadzie, noże do ciasta, beczki, misy oraz kosze.

Piekarnia dzisiaj

Jak wskazują specjaliści firmy BakerLink współczesne piekarnie chętnie wracają do tradycji. Głównie dotyczy ona zastosowania starych przepisów, choć również sposobu wyrabiania. Nowocześnie wyposażone pracownie korzystają z innowacyjnych technologii i doskonalą swoje produkty. Nowoczesne urządzenia piekarnicze ułatwiają proces przygotowania i wytworzenia pieczywa. Są to przede wszystkim: fermentatory, drożdżowniki, zaparzacze mąki, stacje załadunkowe i wiele innych.

W ogromnym stopniu usprawniają i przyspieszają one pracę piekarzy, zapewniają wysoki stopień bezpieczeństwa wyrobów i ich jakość. Odpowiednie zaplanowanie procesu umożliwia kontrolowanie kolejnych jego etapów, np. wyrastanie i dojrzewanie ciasta, fermentacja. Łatwiejsze jest stworzenie optymalnych dla niego warunków i uzyskanie wysokiej jakości wypieków.

Innowacyjne rozwiązania pozwalają ponadto na odtworzenie tradycyjnych receptur, znanych i cenionych od pokoleń. Zadowolenie klientów to efekt pracy i doświadczenia piekarzy, ale również odpowiednio wyposażonego zaplecza.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.