Poznaj skład dobrego piwa!
Latem ogródki piwne pękają w szwach i orzeźwiający napój cieszy podniebienia licznych gości. Żeby uwarzyć doskonałe piwo, niezależnie od gatunku, wystarczy mieć chmiel, słód, drożdże i wodę. Każdy ze składników ma do odegrania konkretną rolę, ale sekret dobrego napoju tkwi w ich jakości. To w ten sposób browary potrafią stworzyć różnorodne smaki. Dlaczego warto poznać skład piwa?
Woda jako decydujący składnik każdego dobrego piwa
Głównym składnikiem każdego piwa, nawet bardzo wyrazistego w smaku, jest woda. Mimo ogromnego znaczenia poświęca się jej często najmniej uwagi. To niewłaściwe podejście, ponieważ woda może się od siebie wyraźnie różnić nie tylko smakiem, ale również stopniem twardości. Dlatego w podstawowym zakresie wpływa na smak piwa i nie można jej lekceważyć w procesie warzenia.
Nie brakuje przykładów tego, jak specjalny rodzaj wody uwarunkował smak piwa regionalnego. Małe angielskie miasteczko Burton-on-Trent zyskało reputację światowej stolicy piwa, ponieważ znajdująca się tam woda siarczanowa była idealna do warzenia trunku. Twarda woda podkreśla goryczkę chmielu, a oryginalny czeski Pils smakuje tak dobrze, ponieważ produkuje się go na bazie wyjątkowo miękkiej wody. Większość współczesnych browarów uzdatnia wodę do warzenia, stosując na przykład filtrację lub odwróconą osmozę.
Słód, chmiel i drożdże - to one definiują smak piwa!
Słód to sztucznie skiełkowane ziarno. W browarnictwie najczęściej stosuje się jęczmień, który ma najlepsze proporcje skrobi do białka. Kiełkowanie aktywuje enzymy, które przekształcają skrobię w cukier, stanowiący podstawę fermentacji. Oprócz jęczmienia stosuje się pszenicę, owies, znany z piw typu stout, a niekiedy nawet żyto, orkisz, kukurydzę i ryż. Piwowarzy wypróbowywali różne zioła, ale najlepiej sprawdził się chmiel, który dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zapewnił napojowi dłuższą trwałość. To właśnie chmiel wnosi dodatkowe nuty takie jak posmak grejpfruta lub miodu. Duże znaczenie dla finalnego efektu ma ponadto moment, w którym chmiel się dodaje.
Piwo nie udałoby się bez dobrych drożdży, które zamieniają cukier w alkohol. Poszczególne szczepy różnią się temperaturą fermentacji i mają znaczący wpływ na smak gotowego piwa. Klienci Browaru Pilsweizer mają możliwość porównania smaków piw związanych z różnymi rejonami Polski. To dlatego, że podczas przetwarzania cukru w alkohol powstają produkty uboczne, takie jak dwutlenek węgla oraz lotne związki smakowe zwane estrami. Estry w dużej mierze odpowiadają za charakterystyczne nuty w piwach regionalnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana