Artykuł sponsorowany

Poznaj skład dobrego piwa!

Poznaj skład dobrego piwa!

Latem ogródki piwne pękają w szwach i orzeźwiający napój cieszy podniebienia licznych gości. Żeby uwarzyć doskonałe piwo, niezależnie od gatunku, wystarczy mieć chmiel, słód, drożdże i wodę. Każdy ze składników ma do odegrania konkretną rolę, ale sekret dobrego napoju tkwi w ich jakości. To w ten sposób browary potrafią stworzyć różnorodne smaki. Dlaczego warto poznać skład piwa?

Woda jako decydujący składnik każdego dobrego piwa

Głównym składnikiem każdego piwa, nawet bardzo wyrazistego w smaku, jest woda. Mimo ogromnego znaczenia poświęca się jej często najmniej uwagi. To niewłaściwe podejście, ponieważ woda może się od siebie wyraźnie różnić nie tylko smakiem, ale również stopniem twardości. Dlatego w podstawowym zakresie wpływa na smak piwa i nie można jej lekceważyć w procesie warzenia.

Nie brakuje przykładów tego, jak specjalny rodzaj wody uwarunkował smak piwa regionalnego. Małe angielskie miasteczko Burton-on-Trent zyskało reputację światowej stolicy piwa, ponieważ znajdująca się tam woda siarczanowa była idealna do warzenia trunku. Twarda woda podkreśla goryczkę chmielu, a oryginalny czeski Pils smakuje tak dobrze, ponieważ produkuje się go na bazie wyjątkowo miękkiej wody. Większość współczesnych browarów uzdatnia wodę do warzenia, stosując na przykład filtrację lub odwróconą osmozę.

Słód, chmiel i drożdże - to one definiują smak piwa!

Słód to sztucznie skiełkowane ziarno. W browarnictwie najczęściej stosuje się jęczmień, który ma najlepsze proporcje skrobi do białka. Kiełkowanie aktywuje enzymy, które przekształcają skrobię w cukier, stanowiący podstawę fermentacji. Oprócz jęczmienia stosuje się pszenicę, owies, znany z piw typu stout, a niekiedy nawet żyto, orkisz, kukurydzę i ryż. Piwowarzy wypróbowywali różne zioła, ale najlepiej sprawdził się chmiel, który dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zapewnił napojowi dłuższą trwałość. To właśnie chmiel wnosi dodatkowe nuty takie jak posmak grejpfruta lub miodu. Duże znaczenie dla finalnego efektu ma ponadto moment, w którym chmiel się dodaje.

Piwo nie udałoby się bez dobrych drożdży, które zamieniają cukier w alkohol. Poszczególne szczepy różnią się temperaturą fermentacji i mają znaczący wpływ na smak gotowego piwa. Klienci Browaru Pilsweizer mają możliwość porównania smaków piw związanych z różnymi rejonami Polski. To dlatego, że podczas przetwarzania cukru w ​​alkohol powstają produkty uboczne, takie jak dwutlenek węgla oraz lotne związki smakowe zwane estrami. Estry w dużej mierze odpowiadają za charakterystyczne nuty w piwach regionalnych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.