Materiał Partnera

Rodzaje makaronu jajecznego. Jakie znaczenie ma ilość jajek w recepturze?

Rodzaje makaronu jajecznego. Jakie znaczenie ma ilość jajek w recepturze?

Makaron jajeczny – złocisty, delikatny, pyszny. Wielu z nas kojarzy się z kuchnią mamy lub babci, które przygotowywały go własnoręcznie. Obecnie w sklepach możemy znaleźć szeroki wybór gotowych makaronów jajecznych. Jak spośród nich wybrać ten, który smakiem przywoła wspomnienia z dzieciństwa? Czy wskazana na opakowaniu ilość użytych w recepturze jaj, ma tu znaczenie?

Rodzaje makaronów jajecznych

Rosół z makaronem jajecznym typu krajanka, to klasyczne danie, które uwielbia każdy. Wśród sklepowych półek możemy jednak znaleźć najróżniejsze typy makaronów jajecznych, które doskonale sprawdzą się także do innych dań. Penne i wstążki pasują do kuchni włoskiej, muszelki i świderki, możemy wykorzystać przygotowując tzw. dania jednogarnkowe – potrawki i gulasze. Zacierki sprawdzą się do warzywnych zup. Nikt z nas nie wyobraża sobie także Bożego Narodzenia bez pysznych łazanek. Makarony jajeczne doskonale smakują także w daniach na słodko – kolanka z sosem ze świeżych truskawek, to danie, które zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci.

Jaki typ makaronu jajecznego jest najlepszy?

Makarony jajeczne są przygotowywane najczęściej w oparciu o mąkę pszenną. Wówczas są delikatne, miękkie, charakteryzowane jako „domowe”. Makarony typu penne czy świderki, produkowane są z pszenicy durum, która pozwala osiągnąć tzw. efekt al dente – jędrnego i lekko twardego makaronu, uznawanego za idealny przez Włochów. Ważną kwestią jest tu także ilość użytych jaj. Producenci makaronów domowych oferują typy 2, 4, 6, a nawet 8 - jajeczne. Co oznacza taki podział? Informuje o ilości jaj dodanych na jeden kilogram mąki. Im większa ilość jaj, tym makaron bardziej odżywczy i zdrowy. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, potas i cynk. To także dobre źródło białka. Makarony wielojajeczne wyróżnia także piękny, żółty kolor. Są nieco bardziej kaloryczne, ale i zdecydowanie najsmaczniejsze.

Po czym poznać dobrej jakości makaron jajeczny?

Wybierając gotowy makaron jajeczny, warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj mąki czy ilość wykorzystanych materiałów, ale przede wszystkim na skład produktu. Ważne jest, aby był przygotowany z najlepszej jakości jaj z wiejskiego chowu. Tylko wtedy będzie smakował tak, jak makaron niegdyś przygotowywany przez nasze babcie. Wysokiej jakości produkty oferuje Producent domowych makaronów Anna. Oparte na tradycyjnej recepturze i dobrze dobranych składnikach, od lat zachwycają swoim smakiem. Zarówno tradycyjny rosół jak i nowoczesne dania z kuchni świata, smakują z nim doskonale.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję