Savoir vivre w restauracji, czyli jak nie popełnić faux-pas
Często odbywasz spotkania biznesowe w restauracjach? Czeka Cię randka lub rodzinny obiad? Niezależnie od tego jak często i z jakiej okazji bywasz w tego typu lokalach, musisz znać podstawowe zasady zachowania. Dzięki temu unikniesz niezręcznych sytuacji i będziesz wiedział, jak dobrze się zaprezentować. Poznaj podstawowe zasady savoir vivre, aby w przyszłości nie popełnić żadnego faux-pas.
Podstawowe zasady savoir-vivre w restauracji
Etykieta nie obowiązuje nas jedynie w trakcie spożywania posiłku, ale od samego wejścia do restauracji. Warto wspomnieć tutaj o stroju. Idąc na obiad np. do restauracji w centrum Warszawy Antresola, nie musimy być ubrani na galowo czy odświętnie. Nie oznacza to jednak, że możemy przyjść, w czym nam się podoba. Unikajmy ubrań odsłaniających brzuch, koszulek na ramiączkach, plażowych szortów, czy dresów. Ubierając się odpowiednio do sytuacji, okazujemy szacunek pracownikom i innym gościom. Pozostając w temacie ubioru, warto wiedzieć, gdzie panie powinny odłożyć torebkę. Jeśli jest ona niewielkich rozmiarów, najlepiej położyć ją między nogą a podłokietnikiem lub za plecami. Większe torby powinno się odkładać pod swoje siedzenie.
Gdy kelner zaprowadzi nas do stolika, pierwsza powinna usiąść kobieta. Mężczyzna może jej w tym pomóc, dosuwając krzesło do stolika. Dopiero po tym sam może usiąść. Jeśli chodzi o składanie zamówienia, pierwsza powinna zrobić to kobieta lub osoba zaproszona.
Jak jeść w restauracji, żeby nie popełnić faux-pas?
Przed rozpoczęciem jedzenia, pamiętajmy o użyciu serwetki, która znajduje się przy talerzu. Nie zakładamy jej pod szyją, a kładziemy na kolanach. Pod żadnym pozorem nie opierajmy się łokciami o stół. Powinniśmy dotykać go jedynie nadgarstkami. Pamiętajmy też o prawidłowej postawie. Podczas spożywania posiłku w restauracji nie garbimy się i nie schylamy do jedzenia. Nabieraj małe porcje i podnieś widelec lub łyżkę do buzi. Co najważniejsze – nie siorbiemy, nie mlaskamy ani nie dmuchamy na jedzenie. To dopiero faux-pas! Błędem jest także życzenie sobie wzajemnie „smacznego”. Te słowa może wypowiedzieć jedynie osoba, która przygotowała posiłek.
Gdy skończymy jedzenie, pamiętajmy o prawidłowym odłożeniu sztućców, aby kelner wiedział, że może już zabrać talerz. Nóż i widelec kładziemy obok siebie na środku lub nieco z boku talerza. Łyżkę natomiast odkładamy, kierując jej końcówkę na godzinę czwartą. Kiedy kelner podejdzie zebrać naczynia, nie pomagajmy mu w tym. Może to wydawać się miłym gestem, ale jest niezgodne z etykietą i często, zamiast mu pomóc, przeszkadzamy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana