Artykuł sponsorowany

Savoir vivre w restauracji, czyli jak nie popełnić faux-pas

Savoir vivre w restauracji, czyli jak nie popełnić faux-pas

Często odbywasz spotkania biznesowe w restauracjach? Czeka Cię randka lub rodzinny obiad? Niezależnie od tego jak często i z jakiej okazji bywasz w tego typu lokalach, musisz znać podstawowe zasady zachowania. Dzięki temu unikniesz niezręcznych sytuacji i będziesz wiedział, jak dobrze się zaprezentować. Poznaj podstawowe zasady savoir vivre, aby w przyszłości nie popełnić żadnego faux-pas. 

Podstawowe zasady savoir-vivre w restauracji

Etykieta nie obowiązuje nas jedynie w trakcie spożywania posiłku, ale od samego wejścia do restauracji. Warto wspomnieć tutaj o stroju. Idąc na obiad np. do restauracji w centrum Warszawy Antresola, nie musimy być ubrani na galowo czy odświętnie. Nie oznacza to jednak, że możemy przyjść, w czym nam się podoba. Unikajmy ubrań odsłaniających brzuch, koszulek na ramiączkach, plażowych szortów, czy dresów. Ubierając się odpowiednio do sytuacji, okazujemy szacunek pracownikom i innym gościom. Pozostając w temacie ubioru, warto wiedzieć, gdzie panie powinny odłożyć torebkę. Jeśli jest ona niewielkich rozmiarów, najlepiej położyć ją między nogą a podłokietnikiem lub za plecami. Większe torby powinno się odkładać pod swoje siedzenie.

Gdy kelner zaprowadzi nas do stolika, pierwsza powinna usiąść kobieta. Mężczyzna może jej w tym pomóc, dosuwając krzesło do stolika. Dopiero po tym sam może usiąść. Jeśli chodzi o składanie zamówienia, pierwsza powinna zrobić to kobieta lub osoba zaproszona.

Jak jeść w restauracji, żeby nie popełnić faux-pas?

Przed rozpoczęciem jedzenia, pamiętajmy o użyciu serwetki, która znajduje się przy talerzu. Nie zakładamy jej pod szyją, a kładziemy na kolanach. Pod żadnym pozorem nie opierajmy się łokciami o stół. Powinniśmy dotykać go jedynie nadgarstkami. Pamiętajmy też o prawidłowej postawie. Podczas spożywania posiłku w restauracji nie garbimy się i nie schylamy do jedzenia. Nabieraj małe porcje i podnieś widelec lub łyżkę do buzi. Co najważniejsze – nie siorbiemy, nie mlaskamy ani nie dmuchamy na jedzenie. To dopiero faux-pas! Błędem jest także życzenie sobie wzajemnie „smacznego”. Te słowa może wypowiedzieć jedynie osoba, która przygotowała posiłek.

Gdy skończymy jedzenie, pamiętajmy o prawidłowym odłożeniu sztućców, aby kelner wiedział, że może już zabrać talerz. Nóż i widelec kładziemy obok siebie na środku lub nieco z boku talerza. Łyżkę natomiast odkładamy, kierując jej końcówkę na godzinę czwartą. Kiedy kelner podejdzie zebrać naczynia, nie pomagajmy mu w tym. Może to wydawać się miłym gestem, ale jest niezgodne z etykietą i często, zamiast mu pomóc, przeszkadzamy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.