Systemy chłodnictwa dla ubojni. Przegląd rozwiązań
Systemy chłodnictwa dedykowane dla ubojni i zakładów mięsnych mają za zadanie zapewnić optymalną temperaturę na poszczególnych etapach produkcji. Jest to absolutnie kluczowe dla zachowania odpowiedniej świeżości i utrzymania określonych standardów jakościowych wytwarzanych produktów.
Znaczenie instalacji chłodniczych w ubojniach
Warto podkreślić, że w ubojniach system chłodnictwa zapewnia odpowiedni mikroklimat do przechowywania mięs. Tusze po wstępnej obróbce trafiają do owiewowego schładzania, gdzie istotna jest jak odpowiednia temperatura i czas schładzania. Cały proces musi być oczywiście monitorowany.
Na poszczególnych etapach przerobu mięsa należy zapewnić odpowiednią temperaturę otoczenia. Proces przerobu opracowany zwykle przez technologów w danym zakładzie, ściśle narzuca warunki w jakich się odbywa. Zarówno temperatura jak i sposób dostarczania chłodu będzie inny w halach rozbioru, obróbki wstępnej, przerobu, pakowania czy magazynowania. A zatem chłodnictwo przemysłowe to rozbudowana instalacja, która musi zapewnić różne warunki poszczególnych pomieszczeń roboczych.
Urządzenia chłodnicze muszą być dobrane do przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń i rodzajów przeprowadzanych w nich procesów produkcyjnych. Specjalistą projektowaniu i montażu instalacji chłodniczych jest firma ROSZAK. Dostarczane rozwiązania zawsze w tego typu obiektach zawierają opcję monitoringu temperatury, co jest kluczowe w kontekście zarządzania jakością. Tym bardziej że ubojnie mają obowiązek stosowania systemu HACCP.
Jakie są systemy chłodnictwa dla ubojni?
Dobór odpowiedniej technologii systemu chłodnictwa dla ubojni zależy od wielu czynników. Przeprowadzany w fazie projektowania bilans chłodniczy, określa ilość chłodu jaką system musi zapewnić do uzyskania odpowiednich warunków w poszczególnych pomieszczeniach produkcyjnych. Wynik bilansu niejako pierwszy eliminuje część dostępnych dla tego typu obiektów rozwiązań. Można rozpatrywać instalacje amoniakalne, freonowe, oparte na dwutlenku węgla lub kaskadowe, łączące niektóre rozwiązania. Należy wziąć również pod uwagę ograniczenia wynikające z decyzji środowiskowej dla danego obiektu, ograniczeń wynikających z przepisów o stosowaniu gazów freonowych, dostępnej, wyspecjalizowanej kadry pracowniczej, która będzie obsługiwała system.
Następne aspekty, które doświadczona firma chłodnicza weźmie pod uwagę to finansowe możliwości inwestycyjne właścicieli oraz późniejsze koszty eksploatacji wynikające zarówno ze zużycia energii elektrycznej jak i kosztów serwisu i bieżącej obsługi. Każdy z powyższych aspektów jest równie ważny dla optymalnego doboru technologii systemu chłodniczego. Firma ROSZAK z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w projektowaniu, budowie i serwisie instalacji chłodniczych dla ubojni doskonale sprawdzi się do tego typu zadania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana