Artykuł sponsorowany

Urządzenia grzewcze polecane dla gastronomii

Urządzenia grzewcze polecane dla gastronomii

Otwierając własny lokal gastronomiczny, należy zatroszczyć się o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń oraz ustalić liczbę urządzeń grzewczych, jakie będą użytkowane przez pracowników. Takie sprawy należy uwzględnić już na etapie planu budowy lub remontu. Ważny jest budżet, możliwości techniczne w danej przestrzeni, projektowane menu. Jakie urządzenia grzewcze są najczęściej wykorzystywane w gastronomii?

Urządzenia grzewcze do kuchni w restauracji

Najpopularniejszym urządzeniem grzewczym w kuchni są różnego rodzaju piece (niegdyś gazowe, teraz coraz częściej elektryczne). Piece gazowe są znacznie tańsze w eksploatacji. Mają jednak wyraźną wadę – samoczynnie zagaszają płomień, co wpływa na nierównomierne opiekanie potraw. W piecach elektrycznych takie problemy się nie pojawiają. Dodatkowo mają inne kluczowe funkcje, np. termoobieg, system wykorzystanie pary wodnej.

W gastronomii zastosowanie znajdują także bardziej wyspecjalizowane urządzenia grzewcze – wiele zależy od specjalizacji kulinarnej w danym lokalu – np. frytkownice, kotły warzelne i bemary, grill lub płyta grillowa, patelnia uchylna, mikrofalówki. Właściciel restauracji powinien określić, jakie potrawy będą w niej przyrządzane, i na podstawie tego wybrać określone urządzenia grzewcze do kuchni. Warto zadbać o dobry projekt lokalu gastronomicznego (poprzedzony konsultacjami), na którym ustali się, co kupić do lokalu.

Firma HAND SPOL-HoReCa specjalizuje się w wyposażaniu gastronomii nie tylko w urządzenia grzewcze, ale i chłodnicze, klimatyzację, meble, akcesoria i środki higieny do kuchni.

Zastosowanie i charakterystyka urządzeń grzewczych w gastronomii

Urządzenia grzewcze w restauracjach powinny być profesjonalne. Mają osiągać jak najlepsze efekty kulinarne przy jak najniższym nakładzie kosztów robocizny i energii. Przydadzą się maksymalnie zautomatyzowane sprzęty, niewymagające obsługi wysoko wykwalifikowanego personelu (w ten sposób właściciel tnie niepotrzebne koszty).

Niemal każdy obiekt gastronomiczny ma przynajmniej jedno urządzenie grzewcze, bez którego nie mogłyby być przyrządzane konkretne potrawy. W pizzerii koniecznie musi pojawić się piec taśmowy. Nie sposób wyobrazić sobie sprawnej pracy na stołówce, w restauracji czy firmie cateringowej bez pieca konwekcyjno-parowego. W kawiarni potrzebny jest kolbowy ekspres ciśnieniowy, natomiast w lodziarni – maszyna do lodów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.