W czym tkwi sekret popularności włoskich makaronów?
Nie ma cienia przesady w stwierdzeniu, że włoska kuchnia podbiła świat. Daniem, jakie w tym kontekście należałoby wymienić w pierwszej kolejności, jest z pewnością pizza, ale nie można zapominać również o włoskich makaronach. O spaghetti, lazanii, penne i wielu innych rodzajach, które podaje się na niezliczone sposoby. Skąd ta popularność włoskich makaronów? Poszukajmy odpowiedzi.
Sekret pierwszy: tradycja
Choć pierwsze makarony wywodzą się ze starożytnych Chin, to jednak produkty tego rodzaju kojarzymy przede wszystkim z Italią. Nic dziwnego, to w końcu w tym zakątku Europy stały się jednym z fundamentów lokalnej kuchni. To właśnie we Włoszech przez stulecia doskonalono kolejne sposoby wyrabiania i formowania makaronowego ciasta. Tam też powstały różnorodne przepisy na potrawy, których podstawowym elementem był właśnie makaron.
Sekret drugi: różnorodność
Różnorodność włoskich makaronów to z pewnością jeden z kluczy do ich popularności. Istnieje przecież tyle rodzajów – od spaghetti, przez fettuccine, po tortellini – a każdy z nich ma unikatowy kształt i teksturę, pozwalające na dopasowanie ich do różnych sosów i dodatków.
– Choć w każdym przypadku mamy do czynienia z makaronem, to inne doznania kulinarne zapewni nam zapiekane cannelloni z sosem beszamelowym, a inne gnocchi ze szpinakiem i ricottą – przekonuje przedstawiciel sklepu z produktami włoskimi Renik.
Sekret trzeci: prostota
Ogromny atut dań z makaronem stanowi to, że przy całej ich różnorodności, są one stosunkowo łatwe do przygotowywania. Nie trzeba być szefem kuchni, żeby zagotować makaron i połączyć go z prostymi składnikami, takimi jak oliwa, czosnek, parmezan i pomidory. Nie musimy zresztą trzymać się przepisów, możemy dać się ponieść fantazji i indywidualnym preferencjom. Do włoskich makaronów pasuje naprawdę wiele rzeczy!
Sekret czwarty: pożywność
W tym, że makarony od wieków stanowią jeden z fundamentów włoskiej kuchni, nie ma nic z przypadku. Są one po prostu pożywne. I nie chodzi tylko o to, że dzięki nim łatwo dostarczymy naszemu organizmowi kalorii. Zawierają one też niezbędne dla zdrowia składniki, takie jak białko i błonnik. Oczywiście osoby będące na odchudzającej diecie nie powinny zjadać zbyt dużo makaronu, nie oznacza to jednak, że jest on niezdrowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana