Artykuł sponsorowany

W jakie składniki powinna obfitować pasza dla zwierząt opasowych?

W jakie składniki powinna obfitować pasza dla zwierząt opasowych?

Prawidłowe żywienie opasu ma na celu uzyskanie jak najlepszego jakościowo mięsa. Zwykle opasa się młode zwierzęta ras mięsnych i mieszańców ras mięsnych oraz mlecznych. W procesie tym bardzo duże znaczenie odgrywa pasza, która powinna być bogata w niezbędne składniki odżywcze. Jakie dokładnie i dlaczego to tak ważne?

Czym powinna się wyróżniać pasza dla zwierząt opasowych?

Pasza dla zwierząt opasowych powinna mieć podwyższone pH ziarna do 8,5-9. W tym celu warto stosować enzymatyczne dodatki do pasz. Dodatki pozwalają właśnie na zmianę pH pożywienia, poprawiają trawienie i zmniejszają ryzyko występowania różnego typu chorób u zwierząt hodowlanych. W skład wysokogatunkowych dodatków paszowych wchodzi przede wszystkim mocznik i enzymy. Wysoka zawartość białka (nawet o 5% wyższa niż w paszy bez dodatków enzymatycznych) sprawia, że pokarm staje się bardziej treściwy. Podwyższona strawność dawki wpływa z kolei na lepsze przyrosty dzienne. Zaprawione ziarno idealnie sprawdzi się w systemie intensywnym, półintensywnym oraz ekstensywnym.

Jak stosować dodatki enzymatyczne do pasz?

Dodatki enzymatyczne do pasz muszą być stosowane w odpowiednich proporcjach. Właśnie dlatego tak ważne jest to, aby przestrzegać zasad wskazanych przez producenta. Na ilość dodatków, jakie trzeba zastosować, wpływa np. wilgotność zboża i typ paszy. Czasem może być konieczne dolanie wody, a w innym przypadku – dodanie suchego zboża. Należy także pamiętać o tym, aby preparaty te stosować w odpowiednim czasie, ponieważ niektóre z nich mogą negatywnie oddziaływać na pozostałe dodatki – witaminy lub premiksy. Dystrybutor Maxammonu zawsze w razie kłopotów pomoże z instrukcją, jak stosować takie produkty.

Jak działają dodatki enzymatyczne do pasz?

Enzymy znajdujące się w preparacie, przekształcają dodany mocznik w wodorowęglan amonu, który podwyższa wartość białka i podnosi poziom pH. Reakcja ta zachodzi w środowisku wodnym, dlatego tak duże znaczenie ma to, aby uzyskać odpowiednią wilgotność ziarna. Pierwszy substrat powstający z mocznika stanowi amoniak, który przechodząc przez wszystkie warstwy ziarna, zabezpiecza je przed szkodnikami i psuciem się. Następnie jest wiązany wewnątrz ziarna w formie wodorowęglanu, podwyższającego poziom pH i stanowiącego źródło azotu w żwaczu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.