Właściwości soku z klonu
Pospolite drzewa pełne są drogocennych soków o wyjątkowych właściwościach. Należy do nich również klon, z którego można pozyskać nawet kilkadziesiąt litrów soku, a następnie wyprodukować z niego... syrop klonowy! Kanadyjskie złoto, jak jest nazywany, jest pełne wartości odżywczych, podobnie jak drzewny sok, z którego powstają nie tylko produkty spożywcze, ale również kosmetyczne.
Jak uzyskać sok z klonu?
Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie: jak pozyskuje się sok z klonu? Przede wszystkim potrzebne jest drzewko, które ma około 30-40 lat. Pień takiego drzewa nawierca się, a następnie w powstały otwór wkłada kranik. Pod nim montuje się pojemnik, do którego będzie ściekał wydobywający się z drzewa sok. W sezonie, który trwa od 4 do 8 tygodni, z jednego drzewa można pozyskać nawet 50 litrów tego wyjątkowego napoju, a co więcej, z jednej rośliny można pobierać sok nawet przez 70 lat!
Warto jednak wiedzieć, że nie każdy klon produkuje sok, z którego może następnie powstać syrop klonowy. Tę właściwość mają klony czerwone, czarne i cukrowe. A co więcej, klon czerwony oferuje nie tylko sok, ale również wyjątkowy wygląd – jest to jedno z najefektowniejszych drzewek ozdobnych, o małych wymaganiach w kwestii warunków wzrostu, które można hodować w naszej szerokości geograficznej.
Właściwości soku klonowego
Sok klonowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, wpływa pozytywnie na działanie trzustki i układu immunologicznego, reguluje poziom cukru we krwi, jest moczopędny i oczyszcza organizm z toksyn. To wszystko dzięki obecności minerałów, kwasów organicznych, lipidów, alkaloidów i garbników. Dodatkowo sok ze wspomnianych gatunków klonów, w tym czerwonego dostępnego w ofercie Szkółki Drzewek Waleczek, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, potas oraz magnez. To sprawia, że spożywanie soku klonowego przynosi wiele korzyści dla organizmu, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Podobnymi właściwościami cechuje się syrop klonowy, który powstaje przez odparowanie oraz zagęszczenie soku.
To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości soku klonowego. Jest to również popularny składnik kosmetyków używanych do pielęgnacji ciała i włosów. W zastosowaniu zewnętrznym cechuje się działaniem nawilżającym, regenerującym i odżywczym. Wywar z klonu ma również właściwości antyseptyczne, tonizujące i przeciwgrzybicze, dlatego stosuje się go przy różnych dolegliwościach skórnych i przy pielęgnacji problematycznej cery. Warto więc zwrócić uwagę na jego obecność nie tylko w jedzeniu, ale również w składzie kosmetyków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana