Włoskie słodkości polecane dla łasuchów
Włochy to nie tylko piękne krajobrazy, zabytki i wyśmienite jedzenie, ale także kuszące słodkości, które potrafią rozpieszczać podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wśród bogatej oferty włoskich przysmaków warto zwrócić uwagę na sycylijskie czekolady, ciasteczka, biszkopty, nugaty oraz tradycyjne włoskie ciasta. Oto kilka propozycji słodkości z Włoch, które warto spróbować.
Czekolady i nugaty
Włoska czekolada to prawdziwy rarytas dla łasuchów. Wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także różnorodnością dodatków. Czekoladki z pistacjami to jedna z najbardziej popularnych propozycji. Równie pyszne są czekoladki z orzechami laskowymi i migdałami, czy czekolady z dodatkiem cytrusów, które wprowadzają do smaku nutę świeżości i orzeźwienia.
W ofercie włoskich delikatesów Mercatino znajdziesz także najlepszą sycylijską czekoladę Modica, która jest wytwarzana od setek lat w miasteczku Modica. Jest to najzdrowsza czekolada na świecie, gdyż jest wytwarzana na zimno w 40 stopniach, przez co kakao nie traci swoich właściwości odżywczych, a cukier jest nierozpuszczony i chrupiący. Zawiera ona tylko dwa bazowe składniki: kakao min. 60% oraz cukier. Może występować jako naturalna, o wysokiej zawartości kakao 67, 75, 85, 95, a nawet 99%, ale również z dodatkami, takimi jak cynamon, wanilia, cytrusy, cytryna z imbirem, kawa, sól morska, ostra papryka, pistacje, migdały, orzechy laskowe itp.
Nie można zapomnieć również o miękkich, rozpływających się w ustach nugatach sycylijskich Torrone z zatopionymi w środku kawałkami migdałów i pistacji. Jest to obowiązkowy element na stole każdego konesera wykwintnych i słodkich rarytasów oraz podczas świąt bożonarodzeniowych.
Włoskie ciasteczka cantuccini, amaretti i biszkopty
Cantuccini to chrupiące, włoskie ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii. Charakteryzują się wyjątkowym smakiem, który zawdzięczają obecności migdałów oraz delikatnemu aromatowi wanilii. Warto również spróbować ciasteczek do kawy amaretti, które tradycyjnie produkowane są z pestek moreli, białek jaj i cukru. Są bardzo lekkie i chrupiące.
Włoskie biszkopty to kolejna propozycja dla łasuchów. Wyróżniają się lekką, puszystą konsystencją oraz delikatnym smakiem. Są doskonałe do podawania z owocami, bitą śmietaną czy lodami. Biszkopty Savoiardi (Lady Fingers) to nieodzowny składnik słynnego włoskiego deseru tiramisu. Często używane są także jako spód do ciasta.
Włoskie ciasta i babki
Włoska babka panettone to tradycyjne ciasto świąteczne, które pochodzi z Mediolanu. Jest to rodzaj babki drożdżowej z dużą ilością kandyzowanych owoców, rodzynek i orzechów. Panettone ma puszystą konsystencję i bogaty smak, który doskonale komponuje się z kawą czy herbatą.
Wysoka babka Pandoro z Werony to obok Panettone najpopularniejszy włoski deser, który warto spróbować szczególnie podczas bożonarodzeniowych świąt. Babka Pandoro jest wypiekana według tradycyjnych receptur i w przeciwieństwie do Panettone nie zawiera rodzynek czy kandyzowanych owoców.
Colomba to kolejne włoskie ciasto o bogatej historii. Jest to drożdżowe ciasto w kształcie gołębicy, które tradycyjnie przygotowywane jest na Wielkanoc. Colomba charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz obecnością kandyzowanych owoców i migdałów. Podobnie jak panettone, wypiek ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana