Wszystko o kuchni arabskiej – właściwości i przepisy!

Wszystko o kuchni arabskiej – właściwości i przepisy!

Kuchnia arabska zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Jakie są najpopularniejsze dania arabskie? Jakie przyprawy są powszechne? Do czego dodaje się kardamon, anyż czy rzymski kmin? Poznaj przepisy na arabskie potrawy. Sprawdź, jak przygotować tadżin, a więc potrawę przygotowaną w specjalnym naczyniu. Przeczytaj, jak właściwie zrobić kefty. Smacznego!

Przyprawy kuchni arabskiej

Kuchnia arabska w Warszawie lub innym mieście to przede wszystkim rzymski kmin. Wyróżnia się niezapomnianym aromatem i pikantnym smakiem. Dodawany jest do hummusu i falafela. Gałka muszkatołowa stosowana jest w wytrawnych potrawach. Jest szczególnie polecana do dań mięsnych. Kardamon z kolei używany jest w napojach w formie proszku. Nierzadko używa się nieobranych strączków. Jest składnikiem kawy. Anyż natomiast stosowany jest w kuchni arabskiej do:

  • ciast,
  • deserów,
  • pieczywa żytniego.

Jakie są popularne dania kuchni arabskiej?

Spośród potraw kuchni arabskiej szczególną popularnością cieszą się:

  • tadżin – mięso z warzywami,
  • falafel – kulki z bobu z sezamem lub kulki ciecierzycy,
  • hummus – pasta sezamowa, z ciecierzycy i przypraw,
  • kebab – mięso, a więc baranina z chlebem i sosami,
  • tabbuleh – sałatka z warzyw i kuskusu,
  • baba ghanoush – pasta z dodatkiem bakłażana.

Przepis na tadżin

Kuchnia arabska to również tadżin, a więc narodowa potrawa Maroko. Przygotowuje się je w glinianym naczyniu. Odpowiednia jego forma odpowiada za niezwykły smak potrawy. Może być przygotowany w różnych odmianach:

  • z warzywami,
  • z mięsem,
  • z jajkami,
  • z przyprawami.

Składniki: Kurczak, 1,2 szklanki wody, 1 szklanka fasolki szparagowej, 2 czerwone ziemniaki, 2 marchewki, pomidor, czerwona cebula, ½ cukinii, ½ czerwonej papryki, 10 czarnych oliwek, kiszona cytryna i oliwa z oliwek – 3 łyżki.

Do marynaty mięsa będziesz potrzebować:

  • oliwy z oliwek – 3 łyżek,
  • kolendry – 1 pęczka,
  • kurkumy – 1 łyżeczki,
  • słodkiej papryki – 1 łyżeczki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • mielonego kuminu – ½ łyżeczki,
  • soli,
  • czarnego pieprzu,
  • odrobiny imbiru.

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni, a potem posiekaj kolendrę. Wstaw ją do miseczki. Dołącz składniki i wymieszaj. Umyj i osusz kurczaka pokrojonego na ćwiartki, potem przełóż do miski i wlej marynatę. Następnie przykryj miskę spożywczą folią. Pozostaw w lodówce na 2 godziny lub na całą noc. Potem pokrój w krążki cebulę. Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki. Pokrój w półplastry cukinię o grubości ½ centymetrów. Pokrój w cienkie paski paprykę. Później obierz marchewkę i pokrój w plastry o grubości ½ centymetrów. Pokrój w ćwiartki pomidora. Następnie włóż cebulę do naczynia. Dodaj oliwę z oliwek. Ułóż na cebuli mięso, a pozostałe warzywa w stożek w dowolnej kolejności. Następnie zalej ½ szklanką wody. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika podaj potrawę na gorąco.

Kefty z serem feta i pietruszką

Do przygotowania tego dania arabskiego będziesz potrzebować:

  • mielonej wołowiny – ½ kilograma,
  • ząbków czosnku – 2,
  • cebuli,
  • jogurtu – łyżki,
  • koncentratu pomidorowego – łyżki,
  • oregano – łyżeczki,
  • pęczka natki pietruszki – ½,
  • sera feta – 50 gramów,
  • przypraw – soli i pieprzu.

Jak przygotować tę potrawę? Posiekaj cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj mięso. Posiekaj drobno czosnek. Dołącz jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Dodaj przyprawy. Wyrób masę. Posiekaj pietruszkę. Dorzuć ser feta, wcześniej pokruszony, dodaj przypraw. Uformuj z mięsa placuszki. Nałóż trochę farszu i zlep. W ten sposób uformujesz podłużne kefty. Następnie obsmaż na oleju. Pamiętaj, aby zrobić to ze wszystkich stron. Odczekaj, aż będzie mieć złoty kolor. Alternatywą może być upieczenie w piekarniku czy na grillu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.