Wszystko o kuchni arabskiej – właściwości i przepisy!
Kuchnia arabska zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Jakie są najpopularniejsze dania arabskie? Jakie przyprawy są powszechne? Do czego dodaje się kardamon, anyż czy rzymski kmin? Poznaj przepisy na arabskie potrawy. Sprawdź, jak przygotować tadżin, a więc potrawę przygotowaną w specjalnym naczyniu. Przeczytaj, jak właściwie zrobić kefty. Smacznego!
Przyprawy kuchni arabskiej
Kuchnia arabska w Warszawie lub innym mieście to przede wszystkim rzymski kmin. Wyróżnia się niezapomnianym aromatem i pikantnym smakiem. Dodawany jest do hummusu i falafela. Gałka muszkatołowa stosowana jest w wytrawnych potrawach. Jest szczególnie polecana do dań mięsnych. Kardamon z kolei używany jest w napojach w formie proszku. Nierzadko używa się nieobranych strączków. Jest składnikiem kawy. Anyż natomiast stosowany jest w kuchni arabskiej do:
- ciast,
- deserów,
- pieczywa żytniego.
Jakie są popularne dania kuchni arabskiej?
Spośród potraw kuchni arabskiej szczególną popularnością cieszą się:
- tadżin – mięso z warzywami,
- falafel – kulki z bobu z sezamem lub kulki ciecierzycy,
- hummus – pasta sezamowa, z ciecierzycy i przypraw,
- kebab – mięso, a więc baranina z chlebem i sosami,
- tabbuleh – sałatka z warzyw i kuskusu,
- baba ghanoush – pasta z dodatkiem bakłażana.
Przepis na tadżin
Kuchnia arabska to również tadżin, a więc narodowa potrawa Maroko. Przygotowuje się je w glinianym naczyniu. Odpowiednia jego forma odpowiada za niezwykły smak potrawy. Może być przygotowany w różnych odmianach:
- z warzywami,
- z mięsem,
- z jajkami,
- z przyprawami.
Składniki: Kurczak, 1,2 szklanki wody, 1 szklanka fasolki szparagowej, 2 czerwone ziemniaki, 2 marchewki, pomidor, czerwona cebula, ½ cukinii, ½ czerwonej papryki, 10 czarnych oliwek, kiszona cytryna i oliwa z oliwek – 3 łyżki.
Do marynaty mięsa będziesz potrzebować:
- oliwy z oliwek – 3 łyżek,
- kolendry – 1 pęczka,
- kurkumy – 1 łyżeczki,
- słodkiej papryki – 1 łyżeczki,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- mielonego kuminu – ½ łyżeczki,
- soli,
- czarnego pieprzu,
- odrobiny imbiru.
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni, a potem posiekaj kolendrę. Wstaw ją do miseczki. Dołącz składniki i wymieszaj. Umyj i osusz kurczaka pokrojonego na ćwiartki, potem przełóż do miski i wlej marynatę. Następnie przykryj miskę spożywczą folią. Pozostaw w lodówce na 2 godziny lub na całą noc. Potem pokrój w krążki cebulę. Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki. Pokrój w półplastry cukinię o grubości ½ centymetrów. Pokrój w cienkie paski paprykę. Później obierz marchewkę i pokrój w plastry o grubości ½ centymetrów. Pokrój w ćwiartki pomidora. Następnie włóż cebulę do naczynia. Dodaj oliwę z oliwek. Ułóż na cebuli mięso, a pozostałe warzywa w stożek w dowolnej kolejności. Następnie zalej ½ szklanką wody. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika podaj potrawę na gorąco.
Kefty z serem feta i pietruszką
Do przygotowania tego dania arabskiego będziesz potrzebować:
- mielonej wołowiny – ½ kilograma,
- ząbków czosnku – 2,
- cebuli,
- jogurtu – łyżki,
- koncentratu pomidorowego – łyżki,
- oregano – łyżeczki,
- pęczka natki pietruszki – ½,
- sera feta – 50 gramów,
- przypraw – soli i pieprzu.
Jak przygotować tę potrawę? Posiekaj cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj mięso. Posiekaj drobno czosnek. Dołącz jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Dodaj przyprawy. Wyrób masę. Posiekaj pietruszkę. Dorzuć ser feta, wcześniej pokruszony, dodaj przypraw. Uformuj z mięsa placuszki. Nałóż trochę farszu i zlep. W ten sposób uformujesz podłużne kefty. Następnie obsmaż na oleju. Pamiętaj, aby zrobić to ze wszystkich stron. Odczekaj, aż będzie mieć złoty kolor. Alternatywą może być upieczenie w piekarniku czy na grillu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana