Z jakich elementów kulinarnych składa się tusza wieprzowa?
W kuchni polskiej jednym z najpopularniejszych mięs jest wieprzowina. Jest wykorzystywana do przygotowania obiadu np. gulaszów czy zup, ale spożywamy ją także w formie wędliny na kanapce. To tylko niektóre z zastosowań tego rodzaju mięsa, ponieważ w zależności od jego części, możemy przygotować różne dania. Na jakie elementy kulinarne dzieli się tusza wieprzowa? Dlaczego warto je jeść?
Czym jest tusza wieprzowa?
Wypatroszony korpus ubitego zwierzęcia nazywany jest tuszą. Jeśli jest ona wykonana ze świni, mowa o tuszy wieprzowej. Tusza w trakcie obróbki poubojowej jest wypatroszona z wnętrzności , a skóra pozbawiona sierści. Warto wiedzieć, że oprócz tuszy wyróżniamy także półtusze i ćwierćtusze, czyli symetryczny podział tuszy na dwie lub cztery części.
Na jakie elementy kulinarne dzieli się tusza wieprzowa?
Tuszę wieprzową po wstępnym wypatroszeniu można podzielić na dwie grupy. Pierwszą z nich są elementy gastronomiczne, czyli układ kostny i mięsny. Są one wykorzystywane do przyrządzania różnego rodzaju dań takich jak np. zupy. Drugą składową tuszy wieprzowej są elementy kulinarne. Wśród nich znajdują się m.in.:
schab,
głowa,
podgardle,
mostek,
golonka,
szynka,
łopatka,
boczek,
żeberka,
polędwica,
słonina,
nogi.
Te elementy tuszy wieprzowej znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Z części takich głowa czy podgardle można przygotować np. galaretę. Jednak znacznie częściej do przygotowywania potraw korzysta się z takich części jak żeberka, boczek, łopatka, schab czy szynka. Te fragmenty wieprzowiny, które ma w swojej ofercie np. Producent wędlin Tołłoczko ze Słupska można przyrządzić na wiele sposobów. Można je gotować, grillować, smażyć czy dusić. Przy ich użyciu stworzysz wiele smakowitych dań.
Dlaczego warto jeść wieprzowinę?
Wieprzowina to jedno z chętniej spożywanych przez Polaków mięs. Jest bogata w składniki odżywcze niezbędne do zachowania zdrowia. Mowa np. o żelazie, które warto uzupełniać w naturalny sposób, aby nie nabawić się niedokrwistości. Tusza wieprzowa to także źródło białka, aminokwasów i witamin m.in. B12, B6, PP, D i A. Ta ostatnia wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa na kondycję skóry, włosów czy paznokci.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana