Z jakich technologii korzysta branża mleczarska?
Branża mleczarska rozwija się w błyskawicznym tempie. Nowoczesne firmy zajmujące się produkcją mleka i nabiału coraz częściej sięgają po innowacyjne technologie. Dzięki temu wytwarzane przez nie wyroby mleczarskie wyróżniają się najwyższą jakością oraz świeżością. Poszczególne przedsiębiorstwa „prześcigają się” w wykorzystywaniu rozmaitych nowinek technologicznych. Sprawdź, które urządzenia cieszą się największą popularnością.
Regulatory temperatury i sterowniki
Mleko oraz wyroby mleczarskie powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach cieplnych. Utrzymaniu właściwej temperatury sprzyja stosowanie specjalnych regulatorów wyposażonych w dokładne mierniki. Do sterowania tego typu sprzętem służą specjalne klawiatury membranowe, które dodatkowo skutecznie zabezpieczają urządzenie przed przedostawaniem się do jego wnętrza wilgoci. Funkcjonalne regulatory temperatury zazwyczaj są wykorzystywane do utrzymywania stałej, względnie niskiej temperatury, idealnie dopasowanej do warunków panujących w danym zakładzie. Na rynku dostępne są również modele grzejne, stanowiące doskonałą alternatywę dla tradycyjnych autotransformatorów. Służą one głównie do kontroli temperatury przewodów i taśm grzejnych. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość użytkowania praz bezpieczeństwo stosowania. Artykuły wyposażone w programator dysponują także funkcją ustawiania różnorodnych cykli pracy w zależności od wyznaczonego harmonogramu.
Niezwykle przydatnym urządzeniem jest też nowoczesny sterownik, który jest odpowiedzialny za zarządzanie myciem schładzalnika mleka i udojni, jak również za sterowanie mieszadłem w zbiornikach. Użytkownicy sterowników mogą samodzielnie programować ich funkcje, dopasowując poszczególne parametry do potrzeb danego zakładu produkcyjnego.
Inne technologie stosowane w mleczarstwie
Firmy działające w branży mleczarskiej często inwestują także w nowoczesne instalacje proszkownicze. Jest to spowodowane głównie utrzymującym się od lat na wysokim poziomie poziomem spożycia mleka w proszku przez konsumentów. W innowacyjnych proszkowniach powstają nie tylko proszki mleczne, ale także serwatkowe.
W takich firmach, jak Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe MAKOT, ogromną uwagę przywiązuje się również do zwiększenia ekologiczności produkcji poprzez zmniejszenie zużycia wody. Niegdyś do przetworzenia 1 litra mleka niezbędne było wykorzystanie ok. 6 litrów wody. Obecnie w tym samym celu zużywa się zazwyczaj ok. 1,5 litra cieczy. Można zatem stwierdzić, że eksploatacja wody w procesie produkcyjnym mleka spadła kilkukrotnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana