Zalety jaj ściółkowych
Świeże jaja zawierają wiele składników odżywczych, dzięki czemu najczęściej stanowią cenny element diety, pozwalając tym samym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tylko jakie produkty tego typu wybrać, by były one zdrowe i smaczne? Sprawdź, jakie są zalety jaj ściółkowych i czy są lepsze od jaj od kur z chowu klatkowego. Dowiedz się również, jak rozpoznać jaja ściółkowe na sklepowej półce.
Czy jaja od kur z chowu ściółkowego są lepsze niż jaja od kur z chowu klatkowego?
Jaja dzieli się na cztery podstawowe kategorie: jaja z produkcji ekologicznej, jaja z chowu na wolny wybiegu, jaja z chowu ściółkowego oraz jaja z chowu klatkowego. Ostatni rodzaj opisywanych produktów uznawany jest za najgorszy, co jest spowodowane warunkami, w jakich żyją niosące jaja kury. Zwierzęta trzymane są w klatkach, przez co swoboda ich ruchu jest mocno ograniczona. Hodowcy dbają wyłącznie o to, by miały one możliwość sięgnięcia po paszę.
Znacznie większa swoboda dawana jest kurom niosącym jaja ściółkowe. Przebywają one w dużych zamkniętych pomieszczeniach i choć nie mają kontaktu ze światem zewnętrznym, daje się im możliwość swobodnego poruszania się. Poza tym, że mogą bez problemu korzystać z wody i paszy, nie odbiera się im sposobności do dowolnego chodzenia po pomieszczeniu, w którym przebywają.
Jaja ściółkowe, poza tym, że dobrze smakują, są zdrowe. Największą zaletą zamkniętej hodowli jest brak kontaktu kur niosących jaja ze szkodliwymi substancjami znajdującymi się w środowisku zewnętrznym. Poza tym jaja ściółkowe poddawane są szczegółowej kontroli – podobnie jak kury, są pod stałą opieką weterynarza. Sprawdzana jest nawet pasza, którą żywione są zwierzęta. Wszystkie te kwestie sprawiają, że osoba decydująca się na jaja ściółkowe pochodzące z zaufanego źródła, takiego jak hurtownia jajek Jajolux z Oleśnicy niedaleko Wrocławia, może mieć pewność co do wysokiej jakości kupowanych przez siebie produktów.
Jak rozpoznać jaja ściółkowe na półce sklepowej?
Każde jajo, które jest sprzedawane w sklepie spożywczym, ma na skorupie odpowiednie oznaczenie świadczące o jego specyfice. Znajduje się na nim informacja między innymi na temat tego, w jakich warunkach kura zniosła jajo czy z jakiego kraju, województwa i powiatu pochodzi produkt. Jeżeli chcesz rozpoznać jajo z chowu ściółkowego, to bierz pod uwagę przede wszystkim oznaczenia liczbowe. Dla jaj z chowu ściółkowego została zarezerwowana cyfra „2”, z kolei dla jaj z chowu klatkowego – „3”.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana