Zalety stosowania sączków filtracyjnych
Sączki filtracyjne służą do filtracji roztworów i z pewnością świetnie sprawdzą się zarówno w profesjonalnych laboratoriach, jak i do przeprowadzanie eksperymentów na lekcji chemii w szkołach lub w celach hobbystycznych. Jakie rodzaje sączków wyróżniamy? Czym się różnią? Dlaczego warto je stosować? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu.
Do czego stosuje się sączki filtracyjne?
Filtracja roztworów, czyli oddzielanie osadu od przesączu, to podstawowa funkcja sączków filtracyjnych. Sączek najczęściej wykorzystywany w połączeniu z lejkiem filtracyjnym, np. z lejkiem Büchnera. Wykonany jest z czystej celulozy, która charakteryzuje się najwyższymi parametrami fizykochemicznymi, przede wszystkim zapewnia wysoka stabilność i trwałość mechaniczną. Z tego powodu sączki celulozowe już od dekad uznawane są za referencyjne przy różnych technikach laboratoryjnych.
Sączki filtracyjne wykorzystuje się w bardzo wielu branżach, m.in. przy kontroli żywności i analizie napojów (np. do oznaczania sacharozy w syropach owocowych oraz laktozy w mleku) monitorowania stanu środowiska naturalnego (np. do badań materiału siewnego i gleby). Można je także wykorzystywać w laboratoriach szkolnych i w trakcie eksperymentów dla dzieci i młodzieży, dzięki czemu najmłodsi mogą lepiej zrozumieć, na czym polega proces filtracji. Co ciekawe, można je wykorzystywać także do produkcji alkoholu domowej roboty, np. nalewek.
Sączki twarde, średnie i miękkie
W zależności od rodzaju osadu, w laboratorium można wykorzystać trzy podstawowe rodzaje sączków:
- twarde (do osadów drobnoziarnistych);
- średnie (do osadów drobnych);
- miękkie (do osadów kłaczkowatych i grubokrystalicznych).
Sączki miękkie charakteryzują się najkrótszym czasem filtracji, dla próbki 10 ml wody destylowanej trwa ona ok. 15 sekund. Są używane m.in. do określania krzemianów w stali i surówce hutniczej. Im twardsza bibuła, tym dłuższy staje się czas filtracji. W przypadku sączków średnich wydłuża się on do 30 sekund, a dla twardych wynosi około 35-45 sekund. Warto także wspomnieć o tym, że w niektórych przypadkach konieczne może być użycie sączka ultra twardego, wykorzystywanego m.in. do badania klarowności wina. Wówczas czas filtracji może wydłużyć się nawet do 300 sekund. Jest to jednak konieczne, aby uzyskać pożądany efekt.
Kiedy stosujemy sączki jakościowe i ilościowe?
Sączki filtracyjne dzieli się również na jakościowe i ilościowe. Sączki jakościowe są wykorzystywane w klasycznej analizie jakościowej i służą do dokładnej identyfikacji materiałów i przygotowania próbek przed analizą czułymi metodami wykrywania. Głównym celem stosowania sączków jakościowych jest zatem uzyskanie przesączu, który następnie można poddać dalszej analizie i obróbce.
Sączki ilościowe stosowane są z kolei przy analizie ilościowej. Często wykorzystuje się je również do rutynowych testów grawimetrycznych, analizy wagowej po spopieleniu oraz przygotowania próbki do analizy instrumentalnej. Po spaleniu sączka ilościowego w popiele znajduje się bardzo niewielka ilość zanieczyszczeń, dlatego też są one powszechnie stosowane do analiz osadu zebranego w procesie filtracji. Właśnie dzięki takim właściwościom sączki te czasem nazywane są także bezpopiołowymi.
Jak wybrać dobry sączek filtracyjny?
Sączki filtracyjne posiadają wiele istotnych właściwości, które sprawiają, że ciężko się bez nich obyć zarówno w profesjonalnym, jak i nieco bardziej amatorskim laboratorium. Aby jednak mieć pewność, że nasze analizy będą wiarygodne, należy korzystać z sączków wysokiej jakości, które znajdziemy m.in. u producenta tkanin technicznych SEFAR. W laboratorium nie można przecież pozwolić sobie na użycie takiej bibuły filtracyjnej, która poważnie zanieczyści filtrat albo wywoła na niego jakikolwiek niepożądane działanie chemiczne lub fizyczne. Korzystając z produktów doświadczonych producentów, możemy mieć pewność, że nasz wybór spełnia wszystkie normy i jest najwyższej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana