Artykuł sponsorowany

Zasady działania i zalety piekarników parowych

Zasady działania i zalety piekarników parowych

W czasie, kiedy tak dużą uwagę przykłada się do prowadzenia zdrowego trybu życia i stosowania w pełni zdrowej diety, dużą popularnością zaczęły się cieszyć kuchenne urządzenia AGD, które dają możliwość obróbki termicznej potraw z wykorzystaniem pary wodnej. Wcześniej jedynym tego typu urządzeniem kuchennym były parowary. Teraz klienci mają też możliwość wykorzystywania do gotowania specjalnych piekarników parowych. W artykule tłumaczymy, jak działają takie urządzenia oraz jakie są ich najważniejsze zalety.

Jak działa piekarnik parowy?

Piekarniki parowe to urządzenia elektryczne, w których podczas pieczenia i gotowania nie ma potrzeby wykorzystywania tłuszczu. Obróbka termiczna potraw polega w nich przede wszystkim na wykorzystaniu pary wodnej. Nie oznacza to jednak, że w piekarnikach parowych nie są dostępne też inne programy pieczenia. Oczywiście tak i w razie potrzeby można w nich także piec z wykorzystaniem dolnej i górnej grzałki lub termoobiegu.

Do tej pory piekarniki parowe były dostępne niemal wyłącznie jako AGD profesjonalne. Stosowano je więc głównie w lokalach gastronomicznych. Od kilku lat piekarniki parowe są jednak sprzedawane także jako urządzenia domowe i bez problemu można taki sprzęt kupić także do swojej kuchni. A naprawdę warto.

Jakie są możliwości piekarników parowych?

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online Agddesign.pl:

Każdy piekarnik parowy ma aż 3 funkcje obróbki termicznej potraw. W jednym urządzeniu otrzymuje się więc możliwość pieczenia z wykorzystaniem grzałek dolnej i górnej oraz termoobiegu, z wykorzystaniem funkcji grillowania oraz gotowania na parze. Ta ostatnia możliwość jest dla klientów jednak najważniejsza, ponieważ to ona daje możliwość przygotowania zdrowych potraw.

Co bardzo ważne, możliwość zastosowania w komorze piekarnika pary wodnej znacznie zwiększa możliwości samego urządzenia. W większości modeli piekarników parowych, oprócz programów pieczenia i grillowania, użytkownicy mają więc też możliwość rozmrażanie produktów wyjętych z zamrażalnika. Tego typu piekarniki zazwyczaj też znacznie lepiej sobie radzą np. z suszeniem warzyw i owoców.

Dlaczego warto jest piec i gotować na parze?

A dlaczego funkcja gotowania i pieczenia na parze jest dla wielu osób tak bardzo ważna? Gotowanie na parze ma po prostu wiele zalet. Przyrządzone w taki sposób potrawy są bardzo smaczne i zdrowe. Wszystkie znajdujące się w nich składniki zatrzymują podczas obróbki termicznej pełnie swojego smaku i aromatu oraz większość witamin i składników odżywczych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.