Artykuł sponsorowany

Jak dbać o swoje zdrowie w ciąży?

Jak dbać o swoje zdrowie w ciąży?

Gwarancją zdrowej ciąży są przeprowadzone jeszcze przed poczęciem dziecka odpowiednie działania profilaktyczne:

  • kompleksowe oczyszczenie organizmu ze zgromadzonych toksyn i pasożytów,

  • odbudowanie szczelności śluzówek jelit,

  • uzyskanie symbiozy jelitowej,

  • sprawdzenie stanu tarczycy: pełny panel tarczycowy: TSH, Ft3, Ft4, anty TPO, antyTg i najlepiej jeszcze USG tarczycy – szczególnie jeśli istnieją obciążenia rodzinne,

  • wykonanie szczegółowych badań laboratoryjnych, np.:

- żelazo razem z poziomem ferrytyny, która pokazuje nam zapasy żelaza w organizmie,

- homocysteina – hiperhomocysteinemia jest czynnikiem ryzyka w patologii ciąży,

- kwas foliowy,

- witamina B12,

- selen,

- jod – najlepiej z dobowej zbiórki moczu,

- witamina D3 ( badanie 25 OH D3).   

Działania te powinny być przeprowadzone jeszcze przed zajściem w ciążę.                 

Jeśli jednak zaniedbałyśmy profilaktykę, warto przynajmniej zastosować się do kilku wskazań, które mogą mieć wpływ na zdrowie matki i dziecka.

Przede wszystkim warto zadbać o dobry stan flory jelitowej i z pewnością nie załatwi tego dowolnie wybrany probiotyk.

Ja zalecam preparat MARION ANTI ANTI B – który odbudowuje mikrobiotę jelit, ale też pracuje z odpowiednimi strukturami w mózgu, które za jej skład są odpowiedzialne.

Ponieważ na skład mikrobioty ma wpływ to, co spożywamy, a więc:

  • „śmieciowe”, przetworzone jedzenie,

  • rafinowane i utwardzane oleje,

  • pokarmy alergizujące lub źle tolerowane

należy wykluczyć je z diety matki.

Można wykonać w tym kierunku test biorezonansowy lub test na alergie pokarmowe IgE zależne i nietolerancje pokarmowe IgG zależne.                                 

Warto pamiętać, że nietolerancje pokarmowe mogą dawać nieoczywiste objawy, które czasem trudno powiązać z jedzeniem. Wspomnianym powyżej testom, a także skutecznemu usuwaniu toksyn i pasożytów z organizmu (oraz innym zabiegom mającym na celu m. in. przygotowanie do zdrowej ciąży), możemy poddać się w gabinecie biorezonansu w Białymstoku, MagMed.

Jaka dieta w czasie ciąży?

Przede wszystkim w diecie powinniśmy unikać:

  • cukru, cukru ukrytego w napojach i sokach owocowych, lodach, sztucznych słodzików typu aspartam,

  • nadmiaru węglowodanów: makarony, pizza, ryż, ziemniaki, kasze,

  • utwardzonych tłuszczów roślinnych trans: margaryna, czipsy, frytki, ciastka i ciasta cukiernicze, fast foody,

  • oleje zawierające duże ilości NNKT n-6: olej słonecznikowy, z pestek winogron, z pestek dyni, kukurydziany, sojowy, rzepakowy.

Apetyt na słodycze skutecznie może zniwelować dieta nisko węglowodanowa i wysoko tłuszczowa.

Zadbajmy o obecność w codziennej diecie:

  • ekologicznych żółtek jaj,

  • awokado,

  • dobrej jakości mięsa i podrobów: wątroba i serca wołowe, wieprzowe,

  • masła,

  • nierafinowanego oleju kokosowego,

  • eco oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno,

  • oleju lnianego Budwigowego - tłoczony na zimno w ciemnej butelce z krótkim terminem ważności i stosowany tylko na zimno,

  • migdałów i orzechów,

  • warzyw i owoców z certyfikatem eco,

  • warto też pamiętać o owocach nisko fruktozowych: borówki, jagody, maliny, zielone banany.

Zrezygnujmy za to z nadmiaru ryb, szczególnie tych hodowlanych, gdyż dostarczają one do organizmu: metale ciężkie oraz pozostałości antybiotyków i hormonów z pasz stosowanych w ich hodowli. Jeśli ryby, to raczej te małe: szproty, sardynki, śledzie.

Zamiast nadmiaru ryb wprowadźmy suplementację dobrej jakości Omega 3.

Takie żywienie dostarczy do organizmu matki, a więc i dziecka, ważne budulce dla rozwoju mózgu i układu nerwowego: witaminy z grupy B, lecytynę, witaminę A, NNKT DHA i EPA.

Przede wszystkim zadbajmy o wagę. Masa ciała kobiety pod koniec ciąży powinna średnio zwiększać się o 12,5 kg. Warto pamiętać, że kobiety szczupłe powinny uzyskać większy przyrost masy niż kobiety otyłe.

Nadwaga i otyłość przed ciążą zwiększają ryzyko wystąpienia: wcześniactwa, cukrzycy ciążowej, nadciśnienia tętniczego i stanu przedrzucawkowego.

Jakie witaminy i minerały przyjmować w ciąży?

Ponieważ współczesna żywność nie zawiera odpowiedniej ilości witamin i minerałów, warto uzupełnić dietę o ważne dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka – składniki odżywcze:

  • witamina D – której działanie jest niezwykle szerokie,

  • witamina K, która prowadzi wapń do kości,

  • witaminy z grupy B – ważne dla rozwoju układu nerwowego dziecka, w tym metylofolian,

  • naturalne żelazo,

  • magnez w postaci cytrynianu lub taurynianu magnezu.

Suplementy pojedyncze - w większych dawkach - warto uzupełniać o dobry preparat wieloskładnikowy oraz – jak już wcześniej wspomniałam – Omega 3.                                                                                                                                       

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.