Jakie znaczenie ma kolor wina?
Podział win i występowanie różnic kolorystycznych jest dla większości oczywiste. Mimo to, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, co stoi za barwą danego wina. Dlaczego nie każde wino czerwone ma taki sam odcień i od czego zależy intensywność win białych? Jakie znaczenie ma kolor wina i jak na nie wpłynąć?
Wino czerwone
Wino czerwone to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj wina. Kolor oraz jego intensywność zależy barwnika obecnego w skórkach winogron wykorzystanych do jego produkcji. Skórki poddaje się macerowaniu. Im dłużej trwa proces, tym mocniejszą barwę napisze wino. Kolor zależy również od odmiany gron wykorzystanych owoców. Co więcej, na barwę może mieć także wpływ czas trwania winifikacji.
Wino czerwone może mieć naprawdę wiele odcieni. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć wina o barwie głębokiej czerwieni, purpury oraz koloru ceglastego. Jeżeli chcemy zaobserwować różnice kolorystyczne win, warto zdecydować się na ich degustacje. Sklep online z winami butelkowanymi Amazis oferuje szeroki wybór win wysokiej jakości. Różnorodność produktów pozwoli nam na świadome zaobserwowanie zależności i znaczenia koloru danego wina.
Wino białe
Wina białe swój kolor zawdzięczają rodzajowi winogron stosowanych do produkcji. Zazwyczaj wykorzystuje się owoce białe, jednak nie jest to jedyny sposób wytwarzania. Można do produkcji użyć również ciemnych winogron. Barwa wina białego powstaje ze względu na brak maceracji. Grona zostają poddane tłoczenia, a następnie oddzielone od skórek i dopiero poddane fermentacji. Tak jak przy winie czerwonym, barwa wina białego również zależy od odmiany owoców, czasu winifikacji oraz czasu fermentacji.
Wino różowe
Wina różowe to natomiast trunki powstałe podobnie jak wina czerwone. Produkowane zazwyczaj są z tych samych gron co wino czerwone, jednak skórki owoców macerowane są znacznie krócej. To wpływ na intensywność barwy i rozróżnia wina różowe, od win czerwonych. Proces ten trwa na tyle długo, by nadać winu jedynie lekkiej barwy. Gdy wino nabiera różowego koloru, skórki zostają odsączone i bez nich odbywa się dalsza fermentacja. Tak jak w przypadku innych win, paleta barw jest obszerna. Wszystko zależy od gronu oraz czasu macerowania. Wina różowe w teorii łączą w sobie cechy win białych oraz czerwonych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana