Znaczenie paszy w prawidłowym rozwoju kur niosek
Hodowla kur niosek to istotny dział przemysłu drobiarskiego. Tak jak indyki czy przepiórki, kury należą do ptaków grzebiących, a ich przewód pokarmowy jest przystosowany przez naturę do specyficznego rodzaju pokarmu. Dlatego też, jeżeli w hodowli zamiaruje się osiągnąć doskonałe rezultaty, trzeba skoncentrować się na prawidłowym doborze paszy dla kur. Jeszcze inne parametry powinna mieć pasza dla kur niosek.
Okresy żywieniowe kur przeznaczonych do znoszenia jajek
Życie kury można podzielić na okres do 17 tygodnia życia, gdzie ptak dojrzewa oraz na ten po 17 tygodniu, gdzie zostaje już osiągnięta dojrzałość płciowa. Karmienie w pierwszym okresie musi uwzględniać zapotrzebowanie piskląt na białko. W ten sposób szybko osiągają one swój dojrzały wiek. Jednak w przypadku kur niosek, białka nie może być zbyt dużo, bo efektem będzie przyśpieszona dojrzałość kur i składanie przez nie zbyt małych jaj.
Jednocześnie pisklęta powinny dostawać takie produkty, które dostarczają koniecznych dla wzrostu elementów. Dlatego też warto w takich miejscach jak firma TSH kupować gotowe pasze, które są odpowiednio skomponowane przez fachowców.
Karmienie w okresie nieśności
Karmienie kur niosek zależy od wagi ich ciała. „Lekkie” nioski mają szybką przemianę materii, więc w paszy powinno znaleźć się więcej węglowodanów. Do tego potrzebny jest też fosfor i wapń. Ilościowo więcej paszy należy się nioskom w pierwszej fazie składania jajek oraz w okresie pierzenia.
W przypadku kur wyróżnia się chów intensywny i ekstensywny. Ten pierwszy oznacza hodowlę na dużą skalę, przy zastosowaniu przemysłowych mieszanek. Chów ekstensywny natomiast oznacza hodowlę niosek na mniejszą skalę, z zastosowaniem pasz dostępnych w gospodarstwie. W tym wypadku dostają one również warzywa okopowe, a także ekologiczne mieszanki pasz dla kur, dostępne w sprzedaży w małych porcjach.
Mieszanka zbóż i pasz specjalistycznych, jako gwarancja zdrowia
Pasze specjalistyczne są gwarancją doskonałego zdrowia hodowanych zwierząt. To samo dotyczy kur niosek. Uwzględniając budowę anatomiczną ptaków, specjaliści komponujący składniki pasz dla kur dbają, aby zjadały one mieszanki z dużą zawartością zbóż. W ten sposób jest dostarczona energia w postaci skrobi z umiarkowaną ilością białka. Lekkostrawność to dodatkowy atut paszy, w której dominują zboża.
Jeżeli jednak hodowcy zależy na większej ilości białka w paszy, wybiera te przemysłowe mieszanki, które w składzie mają aminokwasy. Aby były one przyswajalne, pasze poddaje się śrutowaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana