Opakowania papierowe polecane dla gastronomii
Opakowania papierowe dla gastronomii to różnego rodzaju tacki i kartoniki służące do serwowania dań na wynos. Co ważne, typ opakowania powinien być dobrze dopasowany do rodzaju serwowanego posiłku, tak aby spożywanie potrawy było wygodne. Ponadto, kartonowe pudełko musi zapewnić świeżość i ciepło posiłku, zanim trafi on do klienta.
Jakie są rodzaje opakowań dla gastronomii?
Obszerne możliwości, jakie daje rynek opakowań jednorazowych, przekłada się na sprawne funkcjonowanie lokali gastronomicznych i firm cateringowych. Opakowania papierowe są nieodzowne podczas różnego rodzaju imprez plenerowych oraz obsługi gości restauracji z wydzieloną przestrzenią na grilla. Nie może ich zabraknąć także w żadnym lokalu serwujących dania na wynos lub na dowóz.
Najważniejszym asortymentem są różnego rodzaju talerzyki i tacki papierowe – mogą być prostokątne, owalne lub kwadratowe, gładkie lub zdobione różnymi perforacjami. Co ważne, tacki mają różne rozmiary, a więc nadają się zarówno do deserów, jak i większych potraw – kiełbasek, frytek, czy też szaszłyków. Aby kartonik nie przeciekał, stosuje się biobarierę ekologiczną lub specjalne warstwy kartonu.
Do serwowania zapiekanek dobrze sprawdzą się podkładki papierowe o kształcie przypominającym prostokątne korytko. W takich tackach można wygodnie podtrzymywać zapiekankę podczas jedzenia bez ryzyka ubrudzenia się. Tym bardziej że zapiekanki najczęściej je się w drodze. Innym rodzajem podkładek są tacki pod torty, które zabezpieczają słodkie desery na czas transportu oraz ułatwiają ich umieszczenie na talerzykach lub paterach. W asortymencie firmy ABC-PAK oprócz podkładek dostępne są także kartoniki do ciast z trzema lub czterema ściankami bocznymi.
Papierowe boxy
Opakowania typu away boxes służą do podawania, przenoszenia i przechowywania żywności. Występują w wielu różnych rozmiarach i kształtach, a więc są w pełni dostosowane do rodzaju serwowanej potrawy. Warto wspomnieć o pudełkach na burgery oraz na kurczaka, które wykonane są ze sztywnej tektury, a zamykane wieczko chroni zawartość przed wysypaniem. Z kolei dania z makaronu zwykle przewożone są w noodle box, w których można także serwować sałatki i frytki.
Lunch boxy są tak skonstruowane, aby umożliwić jedzenie wprost z opakowania. Ponadto zapewniają bezpieczne i higieniczne przewożenie żywności w restauracjach oferujących dania na wynos. Zamykane opakowania typu damshell to gwarancja świeżości potrawy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana